poniedziałek, 27 stycznia 2014

Indyjskie samosas - pieczone, z wołowiną


Jeśli kiedykolwiek byliście w indyjskiej restauracji, Indiach lub interesujecie się tą kuchnią na pewno je znacie. Oryginalnie wykonane są z ciasta filo, którego jednak nie dostałam, smażone w głębokim tłuszczu, z nadzieniem z wołowiny lub warzyw (głównie ziemniaków i groszku).

Ja proponuje wam odrobinę lżejszą wersję - pieczone pierożki z ciasta francuskiego.
Wspaniałe i kruche ciasto francuskie oraz mięsne nadzienie z bardzo aromatyczną mieszanką przypraw.
Są naprawdę pyszne. Będą cieszyć się dużym powodzeniem na wszystkich imprezach, oraz rodzinnej kolacji. Idealnie pasują do nich wszelkiego rodzaju sosy np. guacamole, chili, czosnkowy. 


Składniki (około 13 samos):
500 g ciasta francuskiego
2-3 łyżki oleju lub mleka do posmarowania
Farsz:
1 łyżka oleju
200 g mięsa mielonego wołowego
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru, posiekany
2-3 papryczki chili, posiekane
1 średnia cebula, drobniutko posiekana
40 g startej marchwi
100 g groszku zielonego z puszki
1 średni ziemniak, pokrojony w kostkę i ugotowany na wpół twardo
kilka gałązek rozmarynu
kilka gałązek posiekanej kolendry lub lubczyku
½ łyżeczki kurkumy, curry, soli, kolendry, kuminu, słodkiej papryki, chili, garam masala)
szczypta pieprzu, kardamonu i gałki muszkatołowej
1 łyżka sosu sojowego
sok z ½ cytryny lub limonki


Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną cebulę. 
Gdy się lekko zeszkli dodajemy czosnek, imbir i świeżą papryczkę chili. Po chwili smażenia dodajemy mięso oraz przyprawy sypkie. 
Po około  4-5 minutach dodajemy marchew oraz ziemniaka. 
Kiedy mięso nie będzie surowe dodajemy groszek zielony i resztę przypraw tj. rozmaryn, kolendrę, sos sojowy oraz sok z limonki. 
Smażymy chwilę do odparowania wody i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. 

Piekarnik nagrzewamy do 220*C.
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty około 10x10cm, tak aby wygodnie było nam je faszerować i sklejać. 
Na ½ każdego kwadratu nakładamy sporą łyżkę farszu, krawędzie dokładnie sklejamy. 
Pierożki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je delikatnie olejem. 
Pieczemy  15 minut w 220*C, a następnie około 10 minut w 190*C.


Smacznego! 



2 komentarze :

  1. Wygląda cudownie, aż na sam widok człowiek się najada ;)
    kradnę kolejny przepis ! ;*

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly