Pyszny i delikatny, kremowy sernik cytrynowy, pokryty wspaniałym Lemon Curd. Wychwalany przy zeszłorocznym świątecznym stole, uznany za najlepsze ciasto z pośród „skromnej” liczby ośmiu. Wyjątkowo polecam ;)
Składniki (blacha 25x37cm)
Spód:
Ciastka pełnoziarniste (730 g) – np. Digestive
Masło (320 g)
Białka (3 sztuki)
Masa:
Twaróg śmietankowy (niecałe 2 kg) – użyłam takiego z wiaderka (na serniki)
Cukier do wypieków (280 g)
Otarta skórka cytrynowa (4 łyżki)
Aromat cytrynowy (1 łyżka)
Jajka (8 sztuk)
Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
Mąka pszenna (1 łyżka)
Sernix (1 opakowanie)
Lemon Curd:
Masło (130 g)
Cukier do wypieków (320 g)
Jajka (3 sztuki) – roztrzepane
Otarta skórka cytrynowa (3 łyżeczki)
Sok z cytryny (3 łyżki)
Ciastka pełnoziarniste (730 g) – np. Digestive
Masło (320 g)
Białka (3 sztuki)
Masa:
Twaróg śmietankowy (niecałe 2 kg) – użyłam takiego z wiaderka (na serniki)
Cukier do wypieków (280 g)
Otarta skórka cytrynowa (4 łyżki)
Aromat cytrynowy (1 łyżka)
Jajka (8 sztuk)
Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
Mąka pszenna (1 łyżka)
Sernix (1 opakowanie)
Lemon Curd:
Masło (130 g)
Cukier do wypieków (320 g)
Jajka (3 sztuki) – roztrzepane
Otarta skórka cytrynowa (3 łyżeczki)
Sok z cytryny (3 łyżki)
Piekarnik nagrzewamy
do 180*C.
Ciastka kruszymy na
piasek, masło roztapiamy, a białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Masło mieszamy z ciastkami, dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do
połączenia się składników. Spód oraz boki blachy z papierem do
pieczenia wykładamy masą ciasteczkową.
Blachę
umieszczamy w lodówce na około 30 minut.
Ser miksujemy z
cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodajemy całe jajka, miksując po każdym
dodaniu. Na koniec dodajemy mąki oraz sernix i miksujemy chwilę do wymieszania
się składników.
Wyjmujemy formę z
lodówki, masę serową wylewamy na spód z ciasteczek. Ciasto umieszczamy w
nagrzanym piekarniku i pieczemy około 120 minut (a najlepiej do suchego
patyczka). Sernik studzimy, najlepiej w lekko uchylonym piekarniku.
Masło roztapiamy oraz
studzimy. Dodajemy wszystkie pozostałe
składniki kremu i dokładnie miksujemy. Masę umieszczamy w szklanej miseczce, którą
ustawiamy na rondelku z gotującą się wodą. Gotujemy w kąpieli wodnej mieszając,
aż zgęstnieje. Lekko studzimy.
(W razie potrzeby możemy zagęścić mąką
ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie).
Na wystudzony sernik
wylewamy i równo rozprowadzamy lemon curd.
Sernik wkładamy do lodówki na co
najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Prezentuje się pięknie, a dla takiej miłośniczki cytrynowych smaków jak ja, lemon curd na wierzchu to po prostu ideał :) Do zrobienia!
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające połączenie. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuń