niedziela, 8 grudnia 2013

Prawie jak Speculoos

 
 „Prawie” jak znane Speculoos, a to dlatego, że wycinane zwykłymi foremkami ;)
Ciastka wyjątkowo kruche, ale delikatne, z wyraźnym korzenno-maślanym smakiem. Idealne na święta. 

Świetnie się też sprawdzają jako spód do serników (pyszny przepis już wkrótce), lub z ulubionym, słodkim smarowidłem i szklanką mleka ;)


Składniki (około 2 blaszki):
250 g mąki pszennej
140 g cukru 
150 g schłodzonego masła
4 łyżki mleka (60 ml)
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¾ łyżeczki przyprawy do piernika
½ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki czerwonego barwnika w proszku (dodatkowo)


Piekarnik nagrzewamy do 170*C.
Mąkę mieszamy z cukrem i przyprawami. Dodajemy masło, mleko i zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 - 5 mm. Najlepiej małymi partiami. Wycinamy ciastka foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka zachowują swój kształt, więc duże odstępy nie są konieczne.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170*C, studzimy. Ciastka najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. 

Smacznego :)
  


   Świąteczne prezenty Wigilia 2013

9 komentarzy :

  1. Cześć weź napisz do mnie ba buddysta2010@gmail.com bądź na Facebooku.
    Mam temat związany z promowaniem zdrowego naturalnego zycia. Pozdrawiam, Karol

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie je upiekę :) Czy są kruche od razu po upieczeniu czy powinny trochę odczekać tak jak pierniczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po przestudzeniu są gotowe, kruche i wspaniale pachnące, więc polecam ;)

      Usuń
  3. Zrobiłam je ostatnio i wszyscy byli zachwyceni. Ciasteczka przepyszne, aromatyczne, po prostu fantastyczne. Na pewno zrobię je jeszcze nie raz :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly