„Prawie” jak znane Speculoos, a to dlatego, że wycinane
zwykłymi foremkami ;)
Ciastka wyjątkowo kruche, ale delikatne, z wyraźnym korzenno-maślanym smakiem.
Idealne na święta.
Świetnie się też sprawdzają jako spód do serników (pyszny przepis już wkrótce),
lub z ulubionym, słodkim smarowidłem i szklanką mleka ;)
Składniki (około 2 blaszki):
250 g mąki pszennej
140 g cukru
150 g schłodzonego masła
4 łyżki mleka (60 ml)
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¾ łyżeczki przyprawy do piernika
½ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki czerwonego barwnika w proszku (dodatkowo)
Mąkę mieszamy z cukrem i przyprawami. Dodajemy masło, mleko
i zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej
na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 - 5
mm. Najlepiej małymi partiami. Wycinamy ciastka foremkami i układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka zachowują swój kształt, więc duże
odstępy nie są konieczne.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170*C, studzimy. Ciastka najlepiej przechowywać
w szczelnym pojemniku.
Smacznego :)
Wyglądają świetnie!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
Usuńślicznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńprzepiękne!
OdpowiedzUsuńCześć weź napisz do mnie ba buddysta2010@gmail.com bądź na Facebooku.
OdpowiedzUsuńMam temat związany z promowaniem zdrowego naturalnego zycia. Pozdrawiam, Karol
Chętnie je upiekę :) Czy są kruche od razu po upieczeniu czy powinny trochę odczekać tak jak pierniczki?
OdpowiedzUsuńPo przestudzeniu są gotowe, kruche i wspaniale pachnące, więc polecam ;)
UsuńZrobiłam je ostatnio i wszyscy byli zachwyceni. Ciasteczka przepyszne, aromatyczne, po prostu fantastyczne. Na pewno zrobię je jeszcze nie raz :D
OdpowiedzUsuńciesze się bardzo ;)
OdpowiedzUsuń