Czasem jest tak, że
na przygotowanie Tortu mamy „zaledwie” kilka godzin.
Wspaniale sprawdzi się w takiej sytuacji prosty i szybki, sprawdzony przepis.
Wilgotny i puszysty biszkopt, kremowa i lekko cytrynowa bita śmietana oraz pyszne i soczyste letnie owoce.
Wspaniale sprawdzi się w takiej sytuacji prosty i szybki, sprawdzony przepis.
Wilgotny i puszysty biszkopt, kremowa i lekko cytrynowa bita śmietana oraz pyszne i soczyste letnie owoce.
Szybko, pysznie i
efektownie ;)
Składniki (25 x 25 cm):
7 dużych jajek
250 g drobnego cukru do wypieków
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu – dowolnego
4 łyżki kakao – jeśli robimy ciemny biszkop
Dodatkowo:
Owoce – (np. maliny, jagody i jeżyny) około 600 g
Skórka z cytryny – 1 łyżeczka (około ¼ cytryny)
Śmietana 36% - około 500 ml
Poncz:
Sok z 1 cytryny
Sok z ½ pomarańczy
Sok z ¼ grejpfruta
Pół szklanki gorzkiej herbaty
250 g drobnego cukru do wypieków
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu – dowolnego
4 łyżki kakao – jeśli robimy ciemny biszkop
Dodatkowo:
Owoce – (np. maliny, jagody i jeżyny) około 600 g
Skórka z cytryny – 1 łyżeczka (około ¼ cytryny)
Śmietana 36% - około 500 ml
Poncz:
Sok z 1 cytryny
Sok z ½ pomarańczy
Sok z ¼ grejpfruta
Pół szklanki gorzkiej herbaty
Piekarnik nagrzewamy
do 180*C.
Do miski, którą ustawiamy
na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody wbijamy całe jajka i
wsypujemy cukier. Ubijamy aż masa się ociepli.
Miskę zdejmujemy z
garnka i dalej ubijamy przez około 5 - 8 minut na średnich obrotach miksera, aż
masa się ostudzi i będzie bardzo gęsta oraz puszysta jak mus.
Mąkę z proszkiem do
pieczenia (jeśli używamy – kakao również) przesiewamy przez sitko (najlepiej
dwukrotnie). Wsypujemy w 3 częściach do ubitej masy, mieszając delikatnie
szpatułką pomiędzy kolejnymi partiami, aż składniki się połączą. Wraz z
pierwszą partią mąki dolewamy również ekstrakt.
Masę przelewamy do
wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy przez około 25 minut (do suchego patyczka) na złoty
kolor.
Studzimy w formie
przez 10 minut, następnie biszkopt wykładamy na metalową kratkę, zdejmujemy
papier i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na
sztywno, dodajemy skórkę z cytryny i dosładzamy do smaku.
W kubku zaparzamy gorzką
herbatę, dodajemy soki z owoców.
Biszkopt dzielimy na
dwie części. Pierwszą cześć nasączamy połową ponczu, smarujemy kremem, układamy
owoce. Nakładamy drugą część biszkoptu, nasączamy. Wierzch i boki smarujemy
kremem, dekorujemy owocami.
Ciasto przechowujemy
w lodówce.
Smacznego;)
Smak lata :) Pycha :)
OdpowiedzUsuń