poniedziałek, 30 września 2013

Millionaire's Shortbread


Obłędne i pyszne, karmelowo-czekoladowe ciasto na maślanym spodzie. Idealne dla fanów BARDZO słodkich smaków.
Jego słodycz możemy pomnożyć dodając karmelizowane orzechy lub przełamać ich słoną wersją.
Według mnie jest idealne. 


Składniki (25 x 25 cm):

210 g mąki pszennej
140 g pokrojonego w kostkę masła
55 g pokruszonego brązowego cukru lub cukru pudru
1 duża puszka gotowej masy toffi lub mleka skondensowanego słodzonego
150 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
4-5 łyżki masła

Sól, masło orzechowe, karmelizowane lub słone orzeszki(opcjonalnie)


Piekarnik nagrzewamy do 190°C . 
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. 
Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone w kawałki masło, zagniatamy. Ciasto wkładamy na około 20 min do lodówki (lub 10 min w zamrażarce) i wykładamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 190°C przez 20 minut, do złotego brązu.


Na upieczony i lekko przestudzony spód wykładamy masę z puszki. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy chwilę podgrzać ją w mikrofalówce. (Jeśli używamy mleka skondensowanego słodzonego, puszkę musimy wcześniej gotować przez około 2-3 godziny w wodzie, pod przykryciem.)

Na warstwie karmelu możemy rozrzucić orzechy, ja tak zrobiłam z połową ciasta.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać na warstwę karmelu. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy dodać masła, lecz ostrożnie, by niestała się za rzadka. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładsza.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin by stężało. Najlepiej kroi się gorącym i suchym nożem.


Smacznego :)



2 komentarze :

Printfriendly