środa, 25 września 2013

Szarlotkowa owsianka z truskawkami


Pyszna, jabłkowa owsianka z dodatkiem kilku słodkich truskawek oraz pachnącego miodu i cynamonu, która czekała rano na moją mamę jako wyprawka do pracy.
Co powiecie na taki lunch lub śniadanie? ;)

Gorąco polecam ;)

Składniki (duży słoik – 2 porcje):

¾ szklanki płatków owsianych (około 185 g)
2 łyżki siemienia lnianego
1,5 szklanki wody lub mleka (u mnie pół na pół)
1 Jabłko (u mnie  2 malutkie)
kilka truskawek (3-4 sztuki)
1 łyżka miodu (lub więcej do smaku)
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo: jogurt naturalny, rodzynki, orzechy (opcjonalnie), masło orzechowe


Do małego garnka wlewamy wodę/mleko, wrzucamy płatki owsiane i gotujemy na małym ogniu często mieszając.
Po około 4 minutach wrzucamy bardzo drobno posiekane jabłko bez skórki (zostawiłam ćwiartkę 1 malutkiego jabłka do dekoracji), siemię lniane oraz dodajemy cynamon i miód do smaku.
Możemy również dodać orzechy i rodzynki.
Po chwili dodajemy drobno pokrojone truskawki (a najlepiej rozgnieść je łyżką).
Owsiankę gotujemy na malutkim ogniu, bardzo często mieszając do uzyskania dosyć gęstej konsystencji – jeśli trzeba dolewamy mleka/wody.

Gotową owsiankę przekładamy do miseczki lub słoiczka (wyśmienita zarówno na zimno jak i ciepło), ozdabiamy i podajemy z dodatkami według uznania ;)

SMACZNEGO!






  Jabłko z cynamonem Zielnik Kuchenny 2013

1 komentarz :

  1. takie smaczne owsianki to uwielbiam, a tym bardziej wersje szarlotkową <3

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly