Fantastyczne danie, idealnie pasujące jako codzienny obiad lub rodzinny, niedzielny posiłek. Pyszny kurczak, delikatne pieczarki, ryż i świeży szczypiorek - zdecydowanie tak ;)
Składniki (na około dużych 5 porcji):
Filet z piersi indyka
(800 g)
Pieczarki (około
700 g)
Ryż (2 szklanki –
około 370 g) - np. ryż arborio
Białe, wytrawne wino (2 kieliszki) - opcjonalnie
Białe, wytrawne wino (2 kieliszki) - opcjonalnie
Bulion warzywny (2
litry)
Cebula dymka
(skrojony cały pęczek bez szczypiorku)
Olej do smażenia,
łyżka masła
Sos sojowy (3 - 4
łyżki)
Sól, pieprz, chili,
curry, kardamon, czosnek, vegeta
Sos grzybowy Winiary
(1/2 opakowania) – opcjonalnie. Doda kleistości i podkreśli smak pieczarek.
Koperek lub
szczypiorek do podania
Piersi indyka myjemy
i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju do uzyskania złocistego koloru, na końcu
dodając sól, pieprz i chili do smaku.
Następnie (można na tej samej patelni) smażymy umyte, obrane i pokrojone na pół lub na ćwiartki pieczarki - również do uzyskania złocistego koloru, doprawiając solą i pieprzem pod koniec smażenia.
Następnie (można na tej samej patelni) smażymy umyte, obrane i pokrojone na pół lub na ćwiartki pieczarki - również do uzyskania złocistego koloru, doprawiając solą i pieprzem pod koniec smażenia.
W garnku przyrządzamy
bulion warzywny. Posiekaną cebulkę szklimy (na dużej patelni lub garnku) na
łyżce masła z dodatkiem oleju. Do cebulek wsypujemy ryż, zalewamy dużą szklanką
bulionu (lub winem) i mieszając, czekamy aż płyn odparuje. Bulion dolewamy porcjami do
ryżu, cały czas mieszając, do momentu aż będzie miękki (około 20 minut). Kilka
minut przed tym, kiedy będzie gotowy dodajemy sos grzybowy, odrobinę curry i
kardamonu, sól oraz pieprz.
Na koniec dodajemy
usmażone pieczarki oraz kurczaka. Mieszamy wszystko razem, po czym doprawiamy sosem
sojowym, czosnkiem, pieprzem, vegetą lub innymi przyprawami do smaku.
Podajemy posypane
świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, smacznego ;)
Bardzo ciekawy przepis indyk+pieczarki+ryż czyli to co lubię :)
OdpowiedzUsuńidealne połączenie! świetnie sprawdzi się na szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na miniKONKURS: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html
O to coś dla mnie ! Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńpolecam!
OdpowiedzUsuń