niedziela, 9 czerwca 2013

Biszkopt idealny



Odpowiednio wilgotny, wyrośnięty, pięknie pachnący, nie opadający i puszysty biszkopt - czyli taki jaki ma być ;)
Idealny do ciast, tortów i innych deserów.

Niedługo pyszny przepis z jego wykorzystaniem, gorąco polecam ;) 


Składniki (blaszka 25x25cm):
7 dużych jajek
250 g drobnego cukru do wypieków
250 g mąki pszennej (użyłam puszystej mąki pszennej Lubella)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu – dowolnego (użyłam rumowego)
2 łyżki kakao – opcjonalnie


Piekarnik nagrzewamy do 180*C.

Do miski, którą ustawiamy na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody wbijamy całe jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy aż masa się ociepli.

Miskę zdejmujemy z garnka i dalej ubijamy przez około 5 - 8 minut na średnich obrotach miksera, aż masa się ostudzi i będzie bardzo gęsta oraz puszysta jak mus.

Mąkę z proszkiem do pieczenia (jeśli używamy – kakao również) przesiewamy przez sitko (najlepiej dwukrotnie). Wsypujemy w 3 częściach do ubitej masy, mieszając delikatnie szpatułką pomiędzy kolejnymi partiami, aż składniki się połączą. Wraz z pierwszą partią mąki dolewamy również ekstrakt.

Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy przez około  25 minut (do suchego patyczka) na złoty kolor.

Studzimy w formie przez 10 minut, następnie biszkopt wykładamy na metalową kratkę, zdejmujemy papier i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Gotowe ;)





Ostatnie kuszenie

4 komentarze :

  1. Uwielbiam biszkopt z jabłkiem. Mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ! :) Aż ślinka cieknie :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Będę musiała wypróbować, dzięki za przepis:) jestem początkująca jeśli chodzi o ciasta itp :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly