Odpowiednio wilgotny, wyrośnięty, pięknie pachnący, nie opadający i puszysty biszkopt - czyli taki jaki ma być ;)
Idealny do ciast, tortów i innych deserów.
Niedługo pyszny przepis z jego wykorzystaniem, gorąco polecam ;)
Składniki (blaszka 25x25cm):
7 dużych jajek
250 g drobnego cukru do wypieków
250 g mąki pszennej (użyłam puszystej mąki pszennej Lubella)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu – dowolnego (użyłam rumowego)
2 łyżki kakao – opcjonalnie
250 g drobnego cukru do wypieków
250 g mąki pszennej (użyłam puszystej mąki pszennej Lubella)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu – dowolnego (użyłam rumowego)
2 łyżki kakao – opcjonalnie
Piekarnik nagrzewamy
do 180*C.
Do miski, którą
ustawiamy na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody wbijamy całe
jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy aż masa się ociepli.
Miskę zdejmujemy z
garnka i dalej ubijamy przez około 5 - 8 minut na średnich obrotach miksera, aż
masa się ostudzi i będzie bardzo gęsta oraz puszysta jak mus.
Mąkę z proszkiem do
pieczenia (jeśli używamy – kakao również) przesiewamy przez sitko (najlepiej
dwukrotnie). Wsypujemy w 3 częściach do ubitej masy, mieszając delikatnie
szpatułką pomiędzy kolejnymi partiami, aż składniki się połączą. Wraz z
pierwszą partią mąki dolewamy również ekstrakt.
Masę przelewamy do wyłożonej
papierem do pieczenia formy i pieczemy przez około 25 minut (do suchego patyczka) na złoty kolor.
Studzimy w formie
przez 10 minut, następnie biszkopt wykładamy na metalową kratkę, zdejmujemy
papier i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gotowe ;)
Uwielbiam biszkopt z jabłkiem. Mmmm...
OdpowiedzUsuńMniam ! :) Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Mniam! Będę musiała wypróbować, dzięki za przepis:) jestem początkująca jeśli chodzi o ciasta itp :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam ;)
Usuń