Pyszne, chrupiące i aromatyczne
– pieczone, pikantne, lecz z naturalną słodyczą bataty.
Uwielbiam to warzywo i jego smak. Jest idealnym zamiennikiem "tradycyjnego polskiego ziemniaka", a mam wrażenie, że niestety jest mało wykorzystywane i niedoceniane w kuchniach naszego kraju.
Uwielbiam to warzywo i jego smak. Jest idealnym zamiennikiem "tradycyjnego polskiego ziemniaka", a mam wrażenie, że niestety jest mało wykorzystywane i niedoceniane w kuchniach naszego kraju.
U mnie w domu od jakiegoś czasu pojawia się systematycznie i za każdym razem wszyscy są zachwyceni smakami, jakie można z nich wydobyć i wielorakimi sposobami ich przyrządzenia.
Wkrótce na blogu pojawi się wiecej przepisów z jego wykorzystaniem - Gorąco polecam ;)
Wkrótce na blogu pojawi się wiecej przepisów z jego wykorzystaniem - Gorąco polecam ;)
Składniki (2 porcje):
1 batat
Przyprawy ( ½ łyżeczki każdej):
Słodka papryka
Płatki chili
Chili
Curry
Kurkuma
Garam Masala – można pominąć
Czosnek – można zastąpić świeżym
Tymianek
Sól
Rozmaryn – suszony lub świeży (kilkanaście igiełek)
Pieprz czarny ( ¼ łyżeczki)
Pieprz ziołowy (1 łyżeczka)
2 łyżki oleju/oliwy
Przyprawy ( ½ łyżeczki każdej):
Słodka papryka
Płatki chili
Chili
Curry
Kurkuma
Garam Masala – można pominąć
Czosnek – można zastąpić świeżym
Tymianek
Sól
Rozmaryn – suszony lub świeży (kilkanaście igiełek)
Pieprz czarny ( ¼ łyżeczki)
Pieprz ziołowy (1 łyżeczka)
2 łyżki oleju/oliwy
Piekarnik nagrzewamy
do 160*C.
Batata (w skórce) kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki. Polewamy olejem lub oliwą i wrzucamy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Kawałki rozkładamy
równomiernie na srebrnej folii, na blasze lub kratce z piekarnika i pieczemy
około 30 min do miękkości.
Smacznego ;)
Nominowałam Cię do Liebster Blog: http://shelovesfitness.blogspot.com/2013/06/nominacja-do-liebster-blog-awards.html :)
OdpowiedzUsuń