Prawdziwa gratka dla fanów sera i szpinaku ;) Moim zdaniem jest to połączenie idealne.
Składniki:
Spód:
Mąka (300 g) – np. pszenna,
pełnoziarnista, itd. lub mieszanka
Jogurt naturalny (100
g)
Jajko (1 sztuka)
Proszek do pieczenia
(1 łyżeczka)
Farsz:
Szpinak (300 g) – u mnie
200 g świeżego i 100 g mrożonego
Ser (300 g) – u mnie
mieszanka: 250 g (ser biały, feta) 50 g (ser żółty)
Kukurydza (1 puszka)
Czosnek (2 - 3 ząbki)
Cebula słodka (1 sztuka)
Jajka (2 sztuki)
Sól, pieprz, ulubione
zioła i przyprawy
Na wierzch: ser żółty do posypania
Piekarnik nagrzewamy
do 200*C.
Wszystkie składniki
na spód zagniatamy do powstania gładkiego ciasta. Wstawiamy je na około 30
minut do lodówki.
W tym czasie w misce
mieszamy składniki na farsz: posiekany i umyty świeży szpinak, rozmrożony
szpinak, sery, kukurydzę, posiekaną cebulę i czosnek, jajka oraz przyprawy.
Ciasto wyjmujemy z
lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim spód, wcześniej wyłożonej papierem do
pieczenia tortownicy. Wylewamy farsz i posypujemy serem.
Pieczemy około 50
minut.
Smacznego ;)
Ja lubię ! ;)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda i na pewno niebiańsko smakuje.
pozdrawiam i zapraszam w moje skromne progi ;)