piątek, 17 maja 2013

Kompot cynamonowo - jabłkowy


Kolejny przepis, w którym główną rolę grają jabłka.
Uwielbiam je, a w połączeniu z aromatycznym cynamonem tworzą parę idealną. 
Tak więc dodaje przepis banalny – na kompot. Ale za to jaki kompot – najlepszy z najlepszych ;)

Mi najbardziej smakuje ciepły, prosto z gorącego garnka ;)


Składniki:

Jabłka (7 sporych sztuk) – np. Szara Reneta
Cynamon (1 łyżeczka)
Kora laski cynamonu(w drobniejszych kawałkach) (1 łyżeczka)
Słodzik (4 tabletki)
Woda (ok. 4 - 5l)

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy około 30 min na średnim gazie. Kiedy kompot zacznie się gotować dodajemy cynamon, słodzik oraz korę cynamonu. Zwiększamy gaz i gotujemy przez około 5 min.

W zależności od rodzaju jabłek (mogą się one zupełnie rozpaść lub pozostać w miękkich kawałkach), możecie je odcedzić lub nie, jak kto woli.
Po przygotowaniu, jeśli nie wypijemy kompotu od razu, przechowujemy go w lodówce.

Smacznego ;)





Piechotą do lata...

3 komentarze :

  1. Hej, chcę zaakceptować Twój przepis, ale nie wiem, jaki słodzik użyłaś? Możesz napisać?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kiedyś piłam taki kompot w Vege barze. Pamiętam tylko, że dodano do niego jeszcze anyżek (Kocham anyżek!) był nieziemski. Muszę spróbować to odtworzyć :). Narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly