Pyszne owoce leśne
pod chrupiącą skorupką z płatków owsianych – idealna kompozycja deserowa lub
pomysł na obłędne, weekendowe śniadanie.
Wspaniale współgra z lodami waniliowymi lub bakaliowymi ;)
Wspaniale współgra z lodami waniliowymi lub bakaliowymi ;)
Składniki (1 porcja bez dodatków = około 200 kcal):
Owoce: mrożone lub
świeże (120 g) – można użyć mieszanki, ja wybrałam jagody
Cukier brązowy (1
łyżeczka) - opcjonalnie
Starta skórka z
cytryny (½ łyżeczki)
Płatki owsiane (2
łyżki)
Mąka (1 łyżeczka)
Miód (duża łyżka) –
lub cukier brązowy (1 łyżeczka)
Cynamon (½ łyżeczki)
Masło (1 łyżeczka –
5 g) – najlepiej zimne
Piekarnik nagrzewamy
do 190*C. W kokilce mieszamy owoce i skórkę cytryny z łyżeczką cukru.
W drugiej miseczce
mieszamy płatki owsiane, miód oraz cynamon. Dodajemy masło i ucieramy wszystkie
składniki (najłatwiej jest to zrobić palcami).
Kruszonkę wysypujemy
na owoce w kokilce i zapiekamy w piekarniku przez około 20 min.
Jak cudownie wygląda to crumble :) Gorące owoce pod słodką, chrupiącą kruszonką to jeden z najlepszych deserów, jaki znam.
OdpowiedzUsuń