czwartek, 18 kwietnia 2013

Chipsy cynamonowo - jabłkowe



I wreszcie nastał dzień, który od rana do późnego popołudnia mogę spędzić siedząc w wygodnym fotelu na balkonie, cudownie!
Jednak z kuchni, zalegające jabłka same nie zniknął.Tak więc mój "plan na nie", który siedział w głowie od kilku dni czas wdrożyć w życie. 
W ten oto sposób powstały naprawdę pyszne, zdrowe, lekkie i chrupiące chipsy. Jeśli jesteście fanami jabłek oraz cynamonu, jestem pewna że Wam posmakują i nie raz powrócicie do tego przepisu. 

 Składniki (ilość według zapotrzebowania) : 

Jabłka 
Cynamon
Drobny/brązowy cukier (opcjonalnie)

Piekarnik nagrzewamy do 100* C.
Jabłka myjemy, wycieramy i kroimy w cienkie plasterki (około 2 -2,5 mm). Plasterki jabłek układamy w jednej na warstwie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Jeśli używamy cukru mieszamy go najpierw w miseczce z cynamonem, jeśli nie od razu posypujemy równomiernie nasze jabłka.  

Blaszki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 2 godziny. W połowie pieczenia plasterki odwracamy na drugą stronę. Po upływie 2 godzin wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim owoce na kolejne 30-40 minut. Musimy uważać by ich nie spalić - kontrolować czy są odpowiednio chrupkie. 

Po dokładnym wystygnięciu najlepiej jest je przechowywać do 3 dni w szczelnym zamknięciu - Jeśli coś zostanie do przechowania ;))

Smacznego ;) 






Przywołujemy wiosnę!!!
Fast Good!

7 komentarzy :

  1. Uwielbiam te czipsy! Tak jak zasugerowałaś, mi niewiele zostaje do przechowania:)


    Mój blog:
    http://tysiacepomyslow.blogspot.com/
    Zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie chipsy mozna jesc bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. KONKURS! ZAPRASZAM! http://martynizm.blogspot.com/2013/04/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Emilko idealne chipsy dla mnie :) uwielbiam jabłuszka z cynamonem :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ja uwielbiam takie jabłka!
    mogłabym je jeść kilogramami! ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam chipsy jabłkowe - kupuję sobie zawsze... A to takie proste, muszę w końcu sama zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly