Strony

czwartek, 18 kwietnia 2013

Crumble z owoców leśnych


Pyszne owoce leśne pod chrupiącą skorupką z płatków owsianych – idealna kompozycja deserowa lub pomysł na obłędne, weekendowe śniadanie.
Wspaniale współgra z lodami waniliowymi lub bakaliowymi ;)


Składniki (1 porcja bez dodatków = około 200 kcal):

Owoce: mrożone lub świeże (120 g) – można użyć mieszanki, ja wybrałam jagody
Cukier brązowy (1 łyżeczka) - opcjonalnie
Starta skórka z cytryny (½ łyżeczki)
Płatki owsiane (2 łyżki)
Mąka (1 łyżeczka) 
Miód (duża łyżka) – lub cukier brązowy (1 łyżeczka)
Cynamon (½ łyżeczki)
Masło (1 łyżeczka – 5 g) – najlepiej zimne

Piekarnik nagrzewamy do 190*C. W kokilce mieszamy owoce i skórkę cytryny z łyżeczką cukru.
W drugiej miseczce mieszamy płatki owsiane, miód oraz cynamon. Dodajemy masło i ucieramy wszystkie składniki (najłatwiej jest to zrobić palcami).
Kruszonkę wysypujemy na owoce w kokilce i zapiekamy w piekarniku przez około 20 min.

 Smacznego!





Przywołujemy wiosnę!!!

1 komentarz:

  1. Jak cudownie wygląda to crumble :) Gorące owoce pod słodką, chrupiącą kruszonką to jeden z najlepszych deserów, jaki znam.

    OdpowiedzUsuń