Słyszeliście o
nasionach Chia, również znanych jako Szałwia hiszpańska? Nie? Ja do niedawna również ;) Możecie je dostać w sklepach ze
zdrową żywnością lub ich internetowych odpowiednikach.
Nasiona tej rośliny
stanowią najbogatsze źródło kwasów OMEGA 3 i OMEGA 6. Posiadają wyższą
zawartość tych kwasów niż ryba, czy inne ziarna i nasiona. Zawierają również
spore ilości błonnika pokarmowego, antyoksydantów, witamin B3, B2, B1 oraz A,
szeroką gamę witalnych minerałów takich jak wapń, żelazo, potas, cynk i wiele
innych. Spowalniają również rozkład węglowodanów na cukry proste, tak więc samo
zdrowie ;)
Chlebek wyszedł
niesamowity, jest odpowiednio wilgotny, pięknie pachnący i pyszny – kuchenne eksperymenty
są dobre! ;)
Niestety brak możliwości zrobienia ładnego zdjęcia rano (oraz obawa że już go nie będzie) zmusiły mnie do nocnych sesji ;)
Składniki:
Nasiona Chia (1
łyżka)
Woda (3 łyżki)
Mąka orkiszowa (360 g)
Proszek do pieczenia
(1 łyżeczka)
Soda oczyszczona (1/2
łyżeczki)
Sól (1/2 łyżeczki)
Białko (1 sztuka)
Oliwa/olej (2 łyżki)
Śmietana 12% (120 g)
Banany w postaci
puree - rozgniecione (240 g)
Nasionka z laski wanilii/ekstrakt
waniliowy (1 łyżeczka)
Jagody (240 g) –
można zastąpić malinami, jeżynami lub co tylko wymyślicie ;)
Piekarnik nagrzewamy
do 175* C.
W kubku/filiżance do
wody dodajemy nasiona i pozostawimy na około 5 minut.
Do miski przesiewamy mąkę,
sodę oraz proszek do pieczenia i sól.
W oddzielnej miseczce mieszamy białko, oliwę
lub olej, śmietanę, banany, nasionka wanilii/ekstrakt oraz nasze nasiona.
Zawartość
„mokrej” miseczki dodajemy do „suchej” i mieszamy do połączenia się składników.
Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do
formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut do tzw. suchego
patyczka.
Smacznego ;)
mniam ! wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńMasz talent, pięknie pieczesz :) !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;)
Usuń