Bardzo kremowe ciasto limonkowo – kokosowe. Łączy w sobie
dwie warstwy puszystego biszkoptu i lekki krem limonkowy. Jest idealne do
filiżanki ulubionej kawy czy herbaty, a jego smaki świetnie się łączą i tworzą
zgraną całość.
Tort jest wyjątkowo lekki. Limonka nadaje mu świeżość, a
krem rozpływa się w ustach. Mąka pszenna została zastąpiona mąką kokosową,
którą dostaniecie w sklepie ze zdrową żywnością lub możecie zrobić ją sami
szukając wskazówek w Internecie. Możecie również dodać ulubione owoce. Ciasto
rozpływa się w ustach, polecam.
Składniki – tortownica 18 cm
6 łyżek wiórków kokosowych
5 jajek
6 łyżek cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii bądź ziarenka z 1 laski wanilii
100 g mąki kokosowej
1 opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Krem:
3 łyżki żelatyny, rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku
2 limonki
700 ml jogurtu greckiego
200 ml jogurtu naturalnego
4 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
cukier puder do smaku
Poncz:
sok z 1 limonki
1 łyżka cukru
50 ml wody
15 ml wódki lub innego alkoholu (lub więcej wody)
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Blaszkę wykładamy pergaminem.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i po chwili miksowania
wanilię.
Płatki kokosowe rumienimy lekko na patelni. Mieszamy je w misce wraz z mąką
kokosową, proszkiem do pieczenia, 3-4 żółtkami. Delikatnie łączymy z ubitą
pianą z białek, aż powstanie puszysta i jednolita masa. Jeśli ciasto wydaje się
Wam zbyt suche dodajemy odrobinę mleka.
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180*C
przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia.
Płatki żelatyny namaczamy w wodzie, jeśli używamy żelatyny w proszku
rozpuszczamy ją w minimalnej ilości wrzątku.
Jogurt grecki delikatnie łączymy mikserem bądź łopatką z jogurtem. Dodajemy
cukier/słodzik do smaku, skórkę startą z półtora limonki i sok wyciśnięty z
dwóch limonek. Do masy wlewamy żelatynę oraz dodajemy cukier waniliowy lub
ekstrakt.
Upieczone i ostudzone ciasto dzielimy na dwie części. Składniki
na poncz mieszamy razem.
Pierwszą warstwę ciasta namaczamy połową ponczu i rozkładamy połowę kremu.
Przykrywamy kolejnym blatem, namaczamy resztą ponczu i równomiernie rozkładamy
resztę kremu na wierzchu i bokach. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin,
a najlepiej na całą noc.
Wygląda obłędnie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!!
OdpowiedzUsuńSuper połączenie smaków, na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam kiedyś taki bardzo podobny, ale zamiast limonki miałam malinki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam limonkę :)
OdpowiedzUsuń