Strony

niedziela, 15 lutego 2015

Tort limonkowo - kokosowy


Bardzo kremowe ciasto limonkowo – kokosowe. Łączy w sobie dwie warstwy puszystego biszkoptu i lekki krem limonkowy. Jest idealne do filiżanki ulubionej kawy czy herbaty, a jego smaki świetnie się łączą i tworzą zgraną całość.
Tort jest wyjątkowo lekki. Limonka nadaje mu świeżość, a krem rozpływa się w ustach. Mąka pszenna została zastąpiona mąką kokosową, którą dostaniecie w sklepie ze zdrową żywnością lub możecie zrobić ją sami szukając wskazówek w Internecie. Możecie również dodać ulubione owoce. Ciasto rozpływa się w ustach, polecam.



Składniki – tortownica 18 cm 
6 łyżek wiórków kokosowych
5 jajek 
6 łyżek cukru 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii bądź ziarenka z 1 laski wanilii
100 g mąki kokosowej
1 opakowanie (16 g) proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody
Krem: 
3 łyżki żelatyny, rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku 
2 limonki 
700 ml jogurtu greckiego
200 ml jogurtu naturalnego 
4 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
cukier puder do smaku 
Poncz: 
sok z 1 limonki
1 łyżka cukru 
50 ml wody
15 ml wódki lub innego alkoholu (lub więcej wody)





Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Blaszkę wykładamy pergaminem. 

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i po chwili miksowania wanilię. 

Płatki kokosowe rumienimy lekko na patelni. Mieszamy je w misce wraz z mąką kokosową, proszkiem do pieczenia, 3-4 żółtkami. Delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek, aż powstanie puszysta i jednolita masa. Jeśli ciasto wydaje się Wam zbyt suche dodajemy odrobinę mleka.

Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180*C przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Płatki żelatyny namaczamy w wodzie, jeśli używamy żelatyny w proszku rozpuszczamy ją w minimalnej ilości wrzątku. 
Jogurt grecki delikatnie łączymy mikserem bądź łopatką z jogurtem. Dodajemy cukier/słodzik do smaku, skórkę startą z półtora limonki i sok wyciśnięty z dwóch limonek. Do masy wlewamy żelatynę oraz dodajemy cukier waniliowy lub ekstrakt.


Upieczone i ostudzone ciasto dzielimy na dwie części. Składniki na poncz mieszamy razem. 

Pierwszą warstwę ciasta namaczamy połową ponczu i rozkładamy połowę kremu. Przykrywamy kolejnym blatem, namaczamy resztą ponczu i równomiernie rozkładamy resztę kremu na wierzchu i bokach. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 





Karnawałowe Słodkości! Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

5 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie smaków, na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! Uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam kiedyś taki bardzo podobny, ale zamiast limonki miałam malinki :)

    OdpowiedzUsuń