Pulchne pancakes o smaku tiramisu z aromatem migdałów oraz
sporą ilością białka. Zamiast białej mąki i cukru, wykorzystałam mąkę owsianą i
zmielone migdały. Dodatek kazeiny marki KFD dał świetny i pyszny efekt.
Placuszki świetnie smakują, są puszyste, a przy smażeniu się nie rozpadają. Smakowita dawka energii na długi czas, polecam.
Składniki - około
8 sporych pancakes:
3 banany
3 białka jajek
40 g mielonych migdałów
90 g płatków owsianych, zmielonych – mąka owsiana
¾ miarki deseru białkowego marki KFD
słodzik do smaku
szczypta cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
kropla ekstraktu z wanilii
Do podania:
miód, czekolada, owoce, jogurty itd.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Banany miksujemy na gładki
krem.
W misce pianę mieszamy z bananami, migdałami, płatkami owsianymi, deserem KFD
oraz resztą składników.
W zależności od rozmiarów jajek i bananów możliwe jest, że będziecie musieli
dodać nieco więcej/mniej płatków owsianych lub migdałów, by konsystencja była
odpowiednia – średnio gęsta. Lub też, gdyby masa była za gęsta dodajcie odrobinę
mleka.
Pancakes możemy smażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni na
średnim ogniu, z obu stron przez 2-3 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u
mnie jogurt i owoc granatu.
ojej, uwielbiam tiramisu! genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńcudowne na niedzielne śniadanie!
OdpowiedzUsuńhm, bardzo pomysłowe! dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńJadłabym <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe pankejki! *.*
OdpowiedzUsuńuroczo wyglądają:)
OdpowiedzUsuńhttp://nataszabreakfast.blogspot.gr/?m=1
ohohoh śniadanko dla koksa :D
OdpowiedzUsuńJakoś wolę zwykłe naleśniki, ale te nie są złe :)
OdpowiedzUsuń