niedziela, 8 lutego 2015

Tiramisu Pancakes z kazeiną KFD


Pulchne pancakes o smaku tiramisu z aromatem migdałów oraz sporą ilością białka. Zamiast białej mąki i cukru, wykorzystałam mąkę owsianą i zmielone migdały. Dodatek kazeiny marki KFD dał świetny i pyszny efekt. Placuszki świetnie smakują, są puszyste, a przy smażeniu się nie rozpadają. Smakowita dawka energii na długi czas, polecam.



Składniki - około 8 sporych pancakes:
3 banany 
3 białka jajek
40 g mielonych migdałów 
90 g płatków owsianych, zmielonych – mąka owsiana 
¾ miarki deseru białkowego marki KFD 
słodzik do smaku 
szczypta cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia 
½ łyżeczki sody 
kropla ekstraktu z wanilii 
Do podania:
miód, czekolada, owoce, jogurty itd. 




Białka ubijamy na sztywną pianę. Banany miksujemy na gładki krem. 
W misce pianę mieszamy z bananami, migdałami, płatkami owsianymi, deserem KFD oraz resztą składników. 

W zależności od rozmiarów jajek i bananów możliwe jest, że będziecie musieli dodać nieco więcej/mniej płatków owsianych lub migdałów, by konsystencja była odpowiednia – średnio gęsta. Lub też, gdyby masa była za gęsta dodajcie odrobinę mleka.

Pancakes możemy smażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni na średnim ogniu, z obu stron przez 2-3 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie jogurt i owoc granatu. 





Walentynkowe menu Karnawałowe Słodkości! Zdrowa przekąska

10 komentarzy :

Printfriendly