sobota, 27 września 2014

Ciasto dyniowe z orzechami


Kiedy ostatnio odwiedził mnie przyjaciel ze Stanów Zjednoczonych i rozmawialiśmy długo o naszym ulubionych potrawach z jego strony padło wyznanie, że uwielbia wszelkiego rodzaju ‘pie’. Pierwsze o czym oboje pomyśleliśmy było pumpkin pie, więc od razu wzięliśmy się za pieczenie. 

Wszystkim, którzy nie próbowali eksperymentować z tym wspaniałym warzywem naprawdę polecam zakup zapasu. W najbliższym czasie pojawi się mnóstwo przepisów z jej wykorzystaniem. 
Soczyste, wilgotne ciasto z wyczuwanym słodkawym smakiem dyni. Ciasto nie jest jednak przez nią zdominowane, zawiera dodatki w postaci orzechów i rodzynek, które możecie zamienić na cokolwiek chcecie i lubicie. 




Składniki - blaszka ok. 15 x 20 cm
2 szklanki puree z dyni 
4 jajka 
200 ml soku jabłkowego
150 ml wody 
1 szklanka cukru 
700 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli 
½ łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu 
½ szklanki orzechów
½ szklanki rodzynek



Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Blaszkę wykładamy pergaminem. 


Puree z dyni mieszamy z wodą, sokiem jabłkowym, cukrem i żółtkami jaj.
Białka ubijamy na sztywną pianę.  
W kolejnej misce mieszamy resztę suchych składników – oprócz orzechów i rodzynek. 

Przy pomocy miksera masę dyniową mieszamy partiami z suchymi składnikami. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie, przy pomocy szpatułki mieszamy składniki. Wrzucamy orzechy i rodzynki, lekko mieszając. 
Masę przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, do tzw. suchego patyczka – około 60 minut.






Dynia na słodko i słonoCiacho na widelcu Szkolne śniadania

11 komentarzy :

  1. prezentuje się bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor :) Taki jesienny...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie warzywne ciasta. U mnie też króluje dynia teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie jesienne wypieki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasto dyniowe! Ostatnio robiłam z czekoladą - po prostu pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, uwielbiam wszelkie dyniowe ciasta, Twoje kusi mnie ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne to ciacho Ci wyszło, aż odrazu chce się wziąć za robienie takiego samego :d

    OdpowiedzUsuń
  8. Do tego ciasta nie potrzeba żadnego tłuszczu? Masła, oleju? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie potrzeba, lecz w oryginalnym przepisie był olej - ja zamieniłam 100 ml oleju na dodatkowe 100 ml soku jabłkowego (razem 200 ml tak jak w przepisie) by było lżejsze

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. ;) Zrobiłam i wyszedł mi piękny zakalec w szarawych kolorach. Na szczęście okazał się smaczny, więc tragedii nie ma.. ;)

      Usuń
    3. Ja użyłam dyni Hokkaido, jest znacznie bardziej pomarańczowa niż klasyczna. Co do zakalca to możliwe, że w puree znalazło się za dużo wody. Jednak ciesze się, że w smaku było dobre, u mnie w domu zakalec smakuje wszystkim równie dobrze co najlepsze ciasto ;p

      Usuń

Printfriendly