piątek, 22 sierpnia 2014

Tarta serowa z jabłkami


Kiedy na co dzień macie ochotę na różnego rodzaju słodkości to ciasto jest zdecydowanie dla Was. Naturalne, zdrowe, bez nadmiaru cukru i tłuszczu. Da się? Zdecydowanie tak i tym przepisem udowadniam, że takie ciasto również jest pełne smaku. 
Lekka wariacja na temat klasycznego sernika – gęsta, ziemista masa serowa, soczyste jabłka i delikatny spód. Ciasto ma delikatny cynamonowy aromat, a kwaskowate jabłka idealnie równoważą słodycz, polecam. 



Składniki – tortownica 15 cm
Spód:
30 g mąki owsianej
20 g mąki kokosowej
1 żółtko
2-3 łyżki zimnego jogurtu naturalnego - lub białko jaja
1 opakowanie cukru waniliowego
Słodzik (do smaku) – u mnie 4 łyżki stevii
½ łyżeczki cynamonu
1 szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
2 jabłka
1 łyżka miodu
1 jajko 
350 g twarożku śmietankowego
10 g budyniu w proszku – waniliowego/śmietankowego
słodzik do smaku – u mnie 4 łyżki stevii 
½ ziaren z laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu



Piekarnik nagrzewamy do 180*C

Składniki na spód zagniatamy razem w jednolite ciasto i wykładamy nim formę. Możemy je lekko rozwałkować lub zrobić to ręcznie. W cieście odbiłam małą foremką wzory - nie bez powodu, możecie również wbić kilka razy widelec, zapobiega to rośnięciu ciasta. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10 minut. 

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Mikserem ucieramy ser razem z proszkiem budyniowym, jajkiem, słodzikiem i wanilią na jednolitą masę

Połowę plasterków jabłek rozkładamy na upieczonym spodzie, na wierzchu rozsmarowujemy równomiernie masę serową, a na niej pozostałe jabłka. Smarujemy po wierzchu miodem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180*C przez kolejne 25 minut. 





Jedz polskie jabłka Lato w pełni! Jabłka wolności

15 komentarzy :

  1. pięknie wygląda! ostatnie zdjęcie jest świetne :) i zdecydowanie podoba mi się pomysł na wykonanie spodu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. spód bez tłuszczu? niby jakim cudem wychodzi z tego kruche ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie też się zastanawiam jak z samych suchych składników, prócz żółtka, można zagnieść ciasto?

      Usuń
    2. Racja, przepraszam za błąd. Do ciasta dodałam również 2 łyżki jogurtu, można również dodać białko jajka.

      Usuń
    3. i nie ma tu ni grama masła? naprawdę?

      Usuń
    4. Naprawdę;) Staram się unikać w takich zdrowych słodkościach tłuszczy i cukru. Przy dodatku jogurtu ciasto się skleja razem i możemy je wtedy wcisnąć w foremkę.

      Usuń
  3. Wspaniale wygląda... Po prostu wspaniale! Z tą mąką owsianą i kokosową spód musi być cudowny. A co podałaś na wierzchu? Bita śmietana czy lody?

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś smakowitego! Poczułam się jak w Nieodpartym uroku, mimo, iż nie czuję tego zapachu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie muszę zrobić!!

    Dzięki za udział w akcji

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda zachwycająco!

    OdpowiedzUsuń
  7. Banalna do wykonania i przepyszna w smaku. :) Podałam na ciepło z lodami waniliowymi i kapką bitej śmietany. :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto nigdy się nie nudzi i wszyscy chyba lubią :) łącznie ze mną :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly