Kiedy na co dzień macie ochotę na różnego rodzaju słodkości to ciasto jest zdecydowanie dla Was. Naturalne, zdrowe, bez nadmiaru cukru i tłuszczu. Da się? Zdecydowanie tak i tym przepisem udowadniam, że takie ciasto również jest pełne smaku.
Lekka wariacja na temat klasycznego sernika – gęsta, ziemista masa serowa, soczyste jabłka i delikatny spód. Ciasto ma delikatny cynamonowy aromat, a kwaskowate jabłka idealnie równoważą słodycz, polecam.
Składniki – tortownica 15 cm
Spód:
30 g mąki owsianej
20 g mąki kokosowej
1 żółtko
2-3 łyżki zimnego jogurtu naturalnego - lub białko jaja
2-3 łyżki zimnego jogurtu naturalnego - lub białko jaja
1 opakowanie cukru waniliowego
Słodzik (do smaku) – u mnie 4 łyżki stevii
½ łyżeczki cynamonu
1 szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
2 jabłka
1 łyżka miodu
1 jajko
350 g twarożku śmietankowego
10 g budyniu w proszku – waniliowego/śmietankowego
słodzik do smaku – u mnie 4 łyżki stevii
½ ziaren z laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu
Piekarnik nagrzewamy do 180*C
Składniki na spód zagniatamy razem w jednolite ciasto i wykładamy nim formę. Możemy je lekko rozwałkować lub zrobić to ręcznie. W cieście odbiłam małą foremką wzory - nie bez powodu, możecie również wbić kilka razy widelec, zapobiega to rośnięciu ciasta. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10 minut.
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Mikserem ucieramy ser razem z proszkiem budyniowym, jajkiem, słodzikiem i wanilią na jednolitą masę
Połowę plasterków jabłek rozkładamy na upieczonym spodzie, na wierzchu rozsmarowujemy równomiernie masę serową, a na niej pozostałe jabłka. Smarujemy po wierzchu miodem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180*C przez kolejne 25 minut.
pięknie wygląda! ostatnie zdjęcie jest świetne :) i zdecydowanie podoba mi się pomysł na wykonanie spodu :)
OdpowiedzUsuńMmmm, kusząca.... ;-)
OdpowiedzUsuńspód bez tłuszczu? niby jakim cudem wychodzi z tego kruche ciasto?
OdpowiedzUsuńWłaśnie też się zastanawiam jak z samych suchych składników, prócz żółtka, można zagnieść ciasto?
UsuńRacja, przepraszam za błąd. Do ciasta dodałam również 2 łyżki jogurtu, można również dodać białko jajka.
Usuńi nie ma tu ni grama masła? naprawdę?
UsuńNaprawdę;) Staram się unikać w takich zdrowych słodkościach tłuszczy i cukru. Przy dodatku jogurtu ciasto się skleja razem i możemy je wtedy wcisnąć w foremkę.
UsuńWspaniale wygląda... Po prostu wspaniale! Z tą mąką owsianą i kokosową spód musi być cudowny. A co podałaś na wierzchu? Bita śmietana czy lody?
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu bita śmietanka ;)
UsuńCoś smakowitego! Poczułam się jak w Nieodpartym uroku, mimo, iż nie czuję tego zapachu :D
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie muszę zrobić!!
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji
Mmm, wygląda zachwycająco!
OdpowiedzUsuńBanalna do wykonania i przepyszna w smaku. :) Podałam na ciepło z lodami waniliowymi i kapką bitej śmietany. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤
To ciasto nigdy się nie nudzi i wszyscy chyba lubią :) łącznie ze mną :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤