środa, 20 sierpnia 2014

Sernik pieczony z sosem jeżynowym


Bardzo smaczny i lekki sernik z domowym sosem z jeżyn. Słodki i wyrazisty smak owoców świetnie się komponuje z kremowym serkiem i delikatnym spodem ciasta. Zależnie od sezonu możemy zmieniać owoce lub zastąpić je domową konfiturą. Możemy również przyrządzić odrobinę więcej sosu do innych przepisów lub polać jego dodatkową porcją kawałek sernika. 
Ponadto, jest to kolejny deser z cyklu ‘nie musimy rezygnować z zamiłowania do jedzenia dla figury’. Możecie więc pozwolić sobie na kolejny kawałek bez zbędnych wyrzutów sumienia.  




Składniki – forma 20 x 20 cm
Sos:
150 g jeżyn 
2 łyżki stevii – lub inny słodzik do smaku
¼ szklanki wody
1 łyżeczka  soku z cytryny
Spód:
około 200 g herbatników graham 
2-3 łyżki rozpuszczonego masła
Masa serowa:
240 g lekkiego kremowego serka lub twarożku
1 szklanka lekkiego jogurtu greckiego  
1 jajko
1/3 szklanki stevii – lub inny słodzik do smaku 
3 łyżki dowolnej mąki (pszennej, ziemniaczanej itp.)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny


W małym garnuszku na średnim ogniu podgrzewamy owoce z wodą, aż zaczną się gotować. Dodajemy słodzik i sok z cytryny, dobrze mieszamy. Przy pomocy blendera miksujemy sos na gładką, lekko lejącą się konsystencję. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. 

Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Formę wykładamy pergaminem. 

Herbatniki kruszymy przy pomocy robota kuchennego (a nawet ręcznie) na drobne okruchy. W misce mieszamy z rozpuszczonym masłem. Ciasteczkami wykładamy spód formy i dokładnie dociskamy. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 8 minut i odstawiamy do przestudzenia. 

Serek ucieramy przy pomocy miksera przez około minutę. Dodajemy jogurt, jajko, słodzik oraz mąkę i miksujemy około 3 minuty na gładką i kremową konsystencję.  Na końcu dodajemy wanilię oraz sok i skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pęcherzyki powietrza przekłuwamy a sos jeżynowy wylewamy w czterech równoległych rzędach. Wykałaczką lub innym ostro zakończonym przyrządem przeciągamy prostopadłe linie, tworząc wzór. 

Blachę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180*C. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. 





Jeżyny 2014 Lato w pełni!

4 komentarze :

  1. Wygląda jak arcydzieło, nie tylko ciacho :D Ostatnio jeżyny u mnie na topie, może by tak wykonać to cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie, chętnie bym zjadła kilka kawałków (czyt. całą blachę) :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój brzuch zaaprobował Twój wypiek głośnym burknięciem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze, w takim razie udanego wypieku! ;D

      Usuń

Printfriendly