Bardzo dobre ciasto na kruchym spodzie z pysznym kremem i
owocami porzeczki. Tarta jest słodka bez dodatku cukru w kremie – to dzięki
białej czekoladzie, lecz przełamana kwaskowatymi owocami. Porzeczkę śmiało możecie zastąpić malinami, jagodami
czy truskawkami lub je wymieszać. Bardzo polecam.
Składniki – średnia prostokątna
blacha
Spód:
200 g mąki
100 g masło
50 gr cukru
1 jajko
Krem:
200 g białej czekolady
180 ml śmietany kremówki
około 200 g porzeczek + do dekoracji
Masło, mąkę i cukier wraz z jajkiem zagniatamy energicznie w ciasto i rozwałkowujemy na rozmiar naszej blaszki. Placek przekładamy do formy wyłożonej pergaminem i wstawiamy do lodówki na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Spód pieczemy 20 minut z obciążeniem, a następnie kolejne 15-20 minut bez obciążenia – aż zacznie się rumienić. Odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy kremówkę i całość miksujemy kilka minut na gładką, kremową masę. Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy szpatułką.
Krem rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym spodzie i wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Spód:
200 g mąki
100 g masło
50 gr cukru
1 jajko
Krem:
200 g białej czekolady
180 ml śmietany kremówki
około 200 g porzeczek + do dekoracji
Masło, mąkę i cukier wraz z jajkiem zagniatamy energicznie w ciasto i rozwałkowujemy na rozmiar naszej blaszki. Placek przekładamy do formy wyłożonej pergaminem i wstawiamy do lodówki na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Spód pieczemy 20 minut z obciążeniem, a następnie kolejne 15-20 minut bez obciążenia – aż zacznie się rumienić. Odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy kremówkę i całość miksujemy kilka minut na gładką, kremową masę. Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy szpatułką.
Krem rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym spodzie i wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Porzeczka owocowała u nas jak szalona, ale dziś skończyła zabutelkowana w postaci soku...a szkoda. Gdybym zobaczyła tę tartę wcześniej, na pewno choć część odłożyłabym właśnie do niej :-) Ale i tak ją kiedyś upiekę, tak czy inaczej!
OdpowiedzUsuńJadłbym bez opamiętania, ale najlepiej po kilku ciężkich treningach siłowych :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kwaśne porzeczki i słodka biała czekolada - świetne połączenie! :)
OdpowiedzUsuńjaaaaaaka cudna!
OdpowiedzUsuńDo takiej smakowitej tarty polecam spróbować lekko gorzkawą, ale bardzo orzeźwiająca ( najlepiej na zimno) Yerbe o nazwie Mate Green Grosella, która jest również o smaku porzeczki :) Z jednej strony Słodkie porzeczkowe ciasto, natomiast z drugiej lekko gorzkawy bardzo orzeźwiający napój o tym samym smaku :P
OdpowiedzUsuń