sobota, 5 lipca 2014

Ciasto z białej czekolady z malinami



Znalezienie chwili czasu może być świetnym pretekstem do upieczenia wyjątkowego ciasta z białej czekolady, idealnie pasującego do filiżanki kawy czy herbaty. Słodycz czekolady bardzo dobrze pasuje do kwaskowatych malin, do których możecie dorzucić inne ulubione owoce. 
Ciasto nie jest suche, lecz odpowiednio wilgotne, ponadto szybkie i proste w wykonaniu, polecam.


Składniki – tortownica 20 cm
140 gr białej czekolady 
110 g masła 
120 g cukru pudru 
4 jajka 
¾ łyżeczki pasty z wanilii lub ekstraktu 
85 g mąki pszennej 
35 g mąki z migdałów – lub więcej pszennej  
świeże maliny i starta biała czekolada do wykończenia



Piekarnik nagrzewamy do 160*C. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, Odstawiamy do przestudzenia.
Masło ucieramy i dosypujemy 70 g cukru, pastę lub ekstrakt waniliowy i miksujemy do uzyskania prawie-białej, puszystej masy. 
Oddzielamy żółtka z jajek i dodajemy po jednym do masy, dalej lekko miksując. Wlewamy rozpuszczoną białą czekoladę, dodajemy przesianą mąkę oraz mąkę migdałową. Całość dokładnie mieszamy.  Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec partiami resztę cukru, aż uzyskamy błyszczącą masę.  
Ubitą pianę dodajemy w trzech partiach do ciasta i delikatnie przy pomocy szpatułki mieszamy składniki. 
Ciasto przelewamy do przygotowanej blachy i pieczemy w temperaturze 160*C przez około 40-45 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy, posypujemy startą czekoladą i ozdabiamy owocami. Smacznego. 




Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

2 komentarze :

Printfriendly