Bardzo czekoladowe i puszyste ciasto z dodatkiem chrupiących i aromatycznych orzechów laskowych. Jest delikatne o wspaniałym aromacie czekolady i orzechów, do złudzenia przypomina zapach nutelli, tylko jest milion razy lepsze ;) Polecam wszystkim fanom czekoladowych wypieków.
Składniki – blaszka 24 x 24 cm
150 g czekolady mlecznej
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
0,8 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao w proszku
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml oleju roślinnego
3 łyżki masła
4 jajka
Piekarnik nagrzewamy do 160*C
Blaszkę wykładamy pergaminem.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło oraz czekoladę.
Jajka i cukier ucieramy mikserem na jednolitą masę od 3 do 5 minut. Dodajemy roztopione masło wraz z czekoladą i dokładnie miksujemy na niskich obrotach.
Do ciasta dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz olej.
Na końcu wrzucamy orzechy laskowe.
Ciasto wlewamy do formy i rozprowadzamy równomiernie.
Pieczemy do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160*C, około 25 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego.
O rany *___* Nie fajnie patrzeć na takie zdjęcia po półncy...
OdpowiedzUsuńO rany *___* Nie fajnie patrzeć na takie zdjęcia po półncy...
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Cudowne ,martwi mnie tylko ilość proszku do pieczenia ,z tego co pamiętam są różne wielkości ,prawda ?Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZgadza się. Moja nieuwaga, a błąd już poprawiony. Pozdrawiam;)
UsuńMmm, zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń