Jednym z przyjemniejszych zapachów, które dochodzą z kuchni w naszych domach to zapach domowego pieczywa. Smaku świeżo upieczonego, ciepłego bochenka z dodatkiem masła opisać się nie da, ale pewnie doskonale go znacie. Wszyscy też wiemy, że lepiej zrobić, niż kupić.
Zachęcam więc wszystkich do poświęcenia wolnego poranka na wypiek, którego na pewno nie będziecie żałować.
Chlebek jest wyśmienity. Doskonale puszysty i wilgotny w środku, z pyszną, chrupiącą skórką na zewnątrz. I lepiej dobrze zagniećcie ciasto - tak, aby wszystkie dodatki schować w środku, bo nie będziecie mogli się powstrzymać od wyskubywania ich z zewnątrz.
Składniki:
1,5 szklanki ciepłej wody
2 szklanki mąki pszennej
1 i ¼ mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej
½ łyżki soli
1 opakowanie suchych drożdży (7 gram)
¼ szklanki surowych nasion dyni
¼ szklanki rodzynek
¼ szklanki migdałów lub innych orzechów
W dużej misce mieszamy ciepłą wodę, drożdże, sól i przesianą
mąkę na lekko lepkie ciasto. Możemy też posłużyć się mikserem z odpowiednią
końcówką.
Miskę, w której znajduje się ciasto smarujemy lekko oliwą
lub innym tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na
około godzinę – półtorej (do podwojenia objętości).
Po wyrośnięciu, ciasto przenosimy na lekko podsypaną mąką
powierzchnię. Zagniatamy kilka razy, dodajemy pestki dynia, orzechy oraz
rodzynki. Zagniatamy, aż składniki się połączą i będę w środku ciasta.
Ciasto formujemy w dużą kulę, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia i lekko posypujemy mąką, aby wewnątrz ciasto było wilgotne.
Odstawiamy do odpoczęcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 230*C.
W uformowanym cieście robimy 2-3 cięcia nożem na głębokości około 1 cm.
Na najniższym poziomie umieszczamy naczynie z 1 szklanką gorącej wody i
wkładamy blachę z chlebem do piekarnika.
Pieczemy od 25 do 35 minut na głęboki, złoty kolor.
rewelacja, pysznie wyglądają, zjeść kromeczkę na śniadanie takiego świeżego chlebka, pycha:D
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńpyszności!! Upiekłam w keksówce, ciasto wyrobiłam ręcznie. Na następny raz zrobię bez dodatków jako taki zwykły chlebek bo struktura ciasta super :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze, że smakowało. Pozdrawiam i życzę wesołych i spokojnych świąt;)
Usuń