niedziela, 16 marca 2014

Sałatka z kurczakiem, grillowaną kukurydzą i cieciorką


Po zimie, wielu szarych i ponurych dniach mój organizm aż krzyczy o świeże warzywa oraz sezonowe owoce. O ich smak, zapach i aromat. Z przyjemnością delektowałam się ostatnio truskawkami, które kupiła mi babcia i zupełnie nie przeszkadzał mi ich lekko sztuczny posmak. Kiedy tylko dotarłam na rynek i zobaczyłam uśmiechające się do mnie dojrzałe, malutkie pomidorki postanowiłam zrobić kolorową sałatkę.

Sałatki są dobre na każdą okazję. Ta jest wyjątkowo szybka i łatwa do zrobienia, zdrowa oraz pełna witamin. Słodka, grillowana kukurydza oraz piersi kurczaka, ser i świeże warzywa.
Dodatkowy sos jest zbędny, jednak bliscy zachwalali ją z dodatkiem sosu BBQ oraz bagietek czosnkowych.


Składniki (duża miska):
2 sałaty rzymskie, umyte i porwane
1,5-2 ugotowane piersi z kurczaka
1 puszka ciecierzycy, umyta i odsączona
około 10 sztuk małych pomidorków, umytych i przekrojonych na pół
3/4 -1 puszki kukurydzy, odsączonej 
około 60 g sera koziego lub fety, rozdrobnionego
1 małe awokado, pokrojone w kostkę
około 4 łyżki posiekanej kolendry
¾ soku z cytryny
sól, pieprz, kilka igieł rozmarynu, szczypta curry
5 łyżek sosu BBQ – opcjonalnie


Ugotowaną pierść kurczaka lekko podsmażamy na patelni z dodatkiem igiełek rozmarynu, soli, pieprzy i szczypty curry. Zdejmujemy z patelni i grillujemy kukurydzę bez dodatków. 
 W dużej misce mieszamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy do smaku i wkładamy do lodówki na około 30 minut by smaki się połączyły. 
Smacznego.  





Śniadanie mistrzów Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

1 komentarz :

  1. też ostatnio jadłam truskawki z tęsknoty za sezonem owocowym:)
    a sałatka prezentuje się rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly