Strony

środa, 19 marca 2014

7 składnikowy chleb musli


Jednym z przyjemniejszych zapachów, które dochodzą z kuchni w naszych domach to zapach domowego pieczywa. Smaku świeżo upieczonego, ciepłego bochenka z dodatkiem masła opisać się nie da, ale pewnie doskonale go znacie. Wszyscy też wiemy, że lepiej zrobić, niż kupić.
Zachęcam więc wszystkich do poświęcenia wolnego poranka na wypiek, którego na pewno nie będziecie żałować.
Chlebek jest wyśmienity. Doskonale puszysty i wilgotny w środku, z pyszną, chrupiącą skórką na zewnątrz. I lepiej dobrze zagniećcie ciasto - tak, aby wszystkie dodatki schować w środku, bo nie będziecie mogli się powstrzymać od wyskubywania ich z zewnątrz. 


Składniki:
1,5 szklanki ciepłej wody
2 szklanki mąki pszennej
1 i ¼ mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej
½ łyżki soli
1 opakowanie suchych drożdży (7 gram)
¼ szklanki surowych nasion dyni
¼ szklanki rodzynek
¼ szklanki migdałów lub innych orzechów



W dużej misce mieszamy ciepłą wodę, drożdże, sól i przesianą mąkę na lekko lepkie ciasto. Możemy też posłużyć się mikserem z odpowiednią końcówką.
Miskę, w której znajduje się ciasto smarujemy lekko oliwą lub innym tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę – półtorej (do podwojenia objętości).

Po wyrośnięciu, ciasto przenosimy na lekko podsypaną mąką powierzchnię. Zagniatamy kilka razy, dodajemy pestki dynia, orzechy oraz rodzynki. Zagniatamy, aż składniki się połączą i będę w środku ciasta. 
Ciasto formujemy w dużą kulę, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posypujemy mąką, aby wewnątrz ciasto było wilgotne. 
Odstawiamy do odpoczęcia w ciepłe miejsce na około godzinę.


Piekarnik nagrzewamy do 230*C. 
W uformowanym cieście robimy 2-3 cięcia nożem na głębokości około 1 cm.
Na najniższym poziomie umieszczamy naczynie z 1 szklanką gorącej wody i wkładamy blachę z chlebem do piekarnika.
Pieczemy od 25 do 35 minut na głęboki, złoty kolor. 
Wyjmujemy bochenek i studzimy na kratce.
Smacznego!




Domowy Wyrób

4 komentarze:

  1. rewelacja, pysznie wyglądają, zjeść kromeczkę na śniadanie takiego świeżego chlebka, pycha:D

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności!! Upiekłam w keksówce, ciasto wyrobiłam ręcznie. Na następny raz zrobię bez dodatków jako taki zwykły chlebek bo struktura ciasta super :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze, że smakowało. Pozdrawiam i życzę wesołych i spokojnych świąt;)

      Usuń