poniedziałek, 24 marca 2014

Cebularze - przysmak z Lubelszczyzny


Cebularz to nic innego jak puszysta drożdżowa bułeczka z warstwą chrupiącej, pachnącej, zapieczonej i lekko gorzkawej cebulki z makiem. 
Szukając dawno temu tego wypieku w Warszawskim supermarkecie dowiedziałam się, że jest to nasz produkt regionalny - i jestem z niego bardzo dumna;) W sieci znanych nam piekarni, które sprzedają je w trzech wersjach: klasycznej, z pieczarkami i z serem, często ustawiają się długie kolejki i wcale mnie to nie dziwi. 
Są pyszne. Na zimno lub podgrzane w mikrofalówce, z sosem pomidorowym, a nawet masłem lub żółtym serem. Bardzo polecam. 


Składniki:
500 g mąki pszennej (możecie też zastąpić pełnoziarnistą, lecz mniej wyrosną) 
25 g suchych drożdży 
1 łyżeczka soli
1 jajko
około 1 szklanka mleka, letniego
40 g masła, rozpuszczonego
2-3 łyżki mleka do posmarowania ciasta (lub roztrzepane jajko)
Farsz:
5 dużych cebul, posiekanych w kosteczkę
5 łyżek maku
1,5 łyżeczki soli
2-3 łyżki oliwy/oleju

Dodatki: do masy cebulowo-makowej możemy też dodać podsmażone pieczarki, lub pod koniec pieczenia posypać żółtym serem



Farsz przygotowujemy najlepiej poprzedniego wieczoru.
W sporym garnku gotujemy 1 litr wody. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy posiekaną cebulę i sparzamy ją około 1-2 minuty. Dokładnie odcedzamy, mieszamy z solą oraz makiem i przekładamy do dużego słoika. Kiedy wystygnie chowamy na noc do lodówki.
Następnego dnia na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy masę cebulowo – makową i dusimy chwilę do lekkiego zrumienienia. 

W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, drożdże, sól, jajko, masło i letnie mleko (najlepiej stopniowo). Całość wyrabiamy do połączenia składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę – do podwojenia objętości).

Z ciasta formujemy kulki średniej wielkości. Każdą z nich rozwałkowujemy na płaski placek, układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i na środku rozkładamy  farsz cebulowy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 40 minut. 

Pod koniec wyrastania ciasta piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Boki cebularzy smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. 
Pieczemy około 25 – 30 minut do zrumieniania. 

Smacznego! 



6 komentarzy :

Printfriendly