Bardzo dobra, lekka sałatka z kaszy cous cous, z dodatkiem tuńczyka, chrupiącej papryki i cieciorki, aromatycznych przypraw oraz charakterystycznego, marynowanego pieprzu.
Świetnie się sprawdzi jako przystawka lub sałatka na lunch.
Świetnie się sprawdzi jako przystawka lub sałatka na lunch.
Składniki (mała
miska):
pół szklanki cous cous
1 puszka tuńczyka
½ puszki cieciorki
1 papryka
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
½ łyżeczki vegety, pieprzu, pieprzu cytrynowego
szczypta chili
sól do smaku
2 łyżki marynowanego pieprzu
sok z ½ cytryny
Cous cous przygotowujemy na sypko według instrukcji na opakowaniu.
Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do kaszy.
Dodajemy posiekany czosnek, odsączonego tuńczyka i cieciorkę. Doprawiamy
przyprawami, wlewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy i odstawiamy na min.
30 min do lodówki, aby się „przegryzła”.
Smacznego.
Sałatka pełna zdrowych przysmaków :)
OdpowiedzUsuńWitam Cię w akcji ciecierzycowej
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Laura
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńTuńczyk uwielbiam ! ;*
OdpowiedzUsuń