Ostatnio przypomniałam sobie o istnieniu kaszy manny.
Podobno jest jednym z najstarszych produktów spożywczych, jest również pyszna i zdrowa.
Bujając w obłokach i odliczając ostatnie dni do mojej długiej podróży po Turcji przygotowałam to wspaniałe i aromatyczne śniadanie - stąd pewnie orientalna nutka.
Bardzo się z tej okazji ciesze i mam nadzieję, że uda mi się "złowić" ciekawe przepisy od tamtejszych mieszkańców, którymi się z Wami podzielę.
Smakuje na ciepło i na zimno, w ciepłe lub zimne dni, idealnie na poranne rozgrzanie.
Podobno jest jednym z najstarszych produktów spożywczych, jest również pyszna i zdrowa.
Bujając w obłokach i odliczając ostatnie dni do mojej długiej podróży po Turcji przygotowałam to wspaniałe i aromatyczne śniadanie - stąd pewnie orientalna nutka.
Bardzo się z tej okazji ciesze i mam nadzieję, że uda mi się "złowić" ciekawe przepisy od tamtejszych mieszkańców, którymi się z Wami podzielę.
Smakuje na ciepło i na zimno, w ciepłe lub zimne dni, idealnie na poranne rozgrzanie.
Składniki (2 porcje):
½ szklanki kaszy manny
1 łyżka masła ghee (lub zwykłego)
nasionka z 2 strąków kardamonu
kilka kropel ekstraktu waniliowego
około 40 g brązowego cukru/miodu lub słodzik (mniej, więcej do smaku)
1 szklanka mleka
Dodatkowo:
około 40 g brązowego cukru (ponownie do smaku )
1 małe jabłko, posiekane
1 mała gruszka, posiekana
1 gwiazdka anyżu
¾ łyżeczki cynamonu (lub kawałek kory)
Możemy też dodać masło orzechowe/sezamowe, migdały, rodzynki, pistacje itp.
Do małego garnka wrzucamy posiekane owoce, dodajemy cukier,
przyprawy i małą ilość wody.
Gotujemy na średnim ogniu, aż owoce będą miękkie.
Gotujemy na średnim ogniu, aż owoce będą miękkie.
W drugim garneczku rozgrzewamy masło na średnim ogniu. Dodajemy kardamon. Kiedy zacznie się z niego wydobywać głęboki zapach dodajemy kaszę i potrząsamy garnkiem, aż stanie się jasnobrązowa.
Ostrożnie wlewamy mleko, dodajemy cukier/słodzik, ekstrakt waniliowy i stale mieszamy, aż otrzymamy lepki krem.
Na końcu możemy też dodać dodatkową odrobinę mleka lub jogurtu, dla rzadszej konsystencji.
Przekładamy do miseczek i pokrywamy owocami w syropie.
Smacznego.
ale pyszności!
OdpowiedzUsuńKasza manna to moje ulubione śniadanie :)
OdpowiedzUsuńlubię zaczynać dzień z manną, jest pyszna!
OdpowiedzUsuńJak ja lubię karmelizowane owoce. A jak dodamy do tego tę pyszną kaszkę i chałwę... Mogę już się rozpłynąć!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za chałwą ale całkiem fajnie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPyszne!!!!
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/