Niektórzy z Was
podchodzą dość sceptycznie do takich przepisów, ale ja już się przekonałam, że
to wcale nie jest nadmierne kombinowanie i wymyślanie, ale po prostu zdrowsze
podejście do produktów, bez których tak wiele osób nie wyobraża sobie życia.
Tak więc po
dietetycznych chipsach - dziś czas na frytki. Frytki z selera.
Pyszne, zdrowe, chrupiące i sycące.
Pyszne, zdrowe, chrupiące i sycące.
Idealne jako przekąska do różnego
rodzaju dip’ów lub jako część dania, smacznego! ;)
Składniki (zależnie od
apetytu ;) )
Seler
Oliwa (1 łyżka na 1 seler) – można zastąpić wodą
Dowolne przyprawy (po ¾ łyżeczki na 1 seler) – u mnie w dwóch wersjach:
#1 (sól, pieprz)
#2 (sól, pieprz, curry, kurkuma, słodka papryka, chili, granulowany czosnek)
Oliwa (1 łyżka na 1 seler) – można zastąpić wodą
Dowolne przyprawy (po ¾ łyżeczki na 1 seler) – u mnie w dwóch wersjach:
#1 (sól, pieprz)
#2 (sól, pieprz, curry, kurkuma, słodka papryka, chili, granulowany czosnek)
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Selera obieramy i kroimy we frytki.
Do miski wlewamy oliwę/wodę i mieszamy ją z
przyprawami.
Dorzucamy pokrojone frytki i obtaczamy je tak, aby każda
była w przyprawach.
Wstawiamy na około 2 godziny do lodówki aby seler
"przegryzł" się z przyprawami..
Na papierze do
pieczenia układamy frytki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut.
Smacznego ;)
Ale świetny pomysł :) Ciekawe jak smakuje będę musiała wypróbować!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za selerem, może w takiej wersji mi podpasuje :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają, bardzo lubię warzywa w formie frytek
OdpowiedzUsuńspróbowałam i od 3 dni je jem :) wersja z marchewką przyprawioną ostrą papryką i imbirem też jest super. do tego sos czosnkowy i jestem w niebie. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhttp://make-ysf-fit.blogspot.com/
Ciesze się ;) A marchewka? Również próbowałam, rzeczywiście warto, jak tylko będę mieć czas dodam na bloga.
OdpowiedzUsuńZdradzę jeszcze że od 4 dni wynalazłam totalne "przekąskowe cudo", jestem nim totalnie zafascynowana, rozkosz.. Główny składnik - rabarbar. Jeśli lubisz, bądź na bieżąco na blogu, ponieważ planuje dodać na dniach przepis ;)