Tym razem coś dla fanów bez.
Genialna rolada - słodka, chrupiąca z zewnątrz lecz miękka w środku z dodatkiem pysznego kremu ;)
Poza tym, jest naprawdę łatwa i szybka w wykonaniu. Najlepiej smakuje przełamana lekko kwaskowatymi owocami, np. malinami lub truskawkami. Poza sezonem możemy wykorzystać owoce kandyzowane lub z puszki.
Składniki na dużą roladę (długość blachy z piekarnika):
Beza:
Białka (6 sztuk)
Cukier (około 230 g) - można użyć mniej
Ocet (1 łyżka)
Mąka ziemniaczana (2 łyżki)
Płatki migdałów ( około 100 g)
Dodatkowo:
Śmietana 36% ( 2 opakowania po 200 g) - moim zdaniem Piątnica najlepsza
Serek mascarpone (500 g)
Ulubione owoce (około 400-500 g lub całe opakowanie/puszka)
Białka ubijamy, dodajemy cukier i miksujemy jeszcze chwilę - piana musi być sztywna.
Dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Masę wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę z piekarnika.
Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni C. Przed stężeniem, wyjmujemy ją z piekarnika, posypujemy migdałami, które lekko dociskamy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika. Całkowite pieczenie bezy to około 20-25 minut.
Spód bezowy wyjmujemy na czysty arkusz papieru migdałami do dołu (musimy go odwrócić), zdejmujemy teraz już górną warstwę papieru i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę na sztywną masę, dodajemy serek mascarpone i mieszamy.
Masę rozkładamy na wystudzoną bezę, posypujemy owocami i ostrożnie zwijamy.
Rolada najlepsza jest chwilę po zrobieniu, kiedy beza jeszcze nie nasiąknie kremem.
Uwielbiam beze, napewno pycha wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńwygląda tak, że mógłbym wsunąć na raz
OdpowiedzUsuńja też! ;D
UsuńWygląda cudnie! Musiała rozpływać się w ustach...
OdpowiedzUsuńJak mozna zwinac beze? Nie "peknie" lub zepsuje sie?
OdpowiedzUsuńNie pęknie i nie ze psuje się, to na pewno ;)
OdpowiedzUsuńDelikatnie, powoli, nie musi być mocno i dokładnie a na pewno się uda ;)
po co ocet?
OdpowiedzUsuńNie potrzebujesz ani octu ani maki. Robie rolade od lat I zawsze dodaje 5 bialek I 275g drobnego cukru. Ubijam az sie szkli I jest przepyszna👌
OdpowiedzUsuń