Chrupiące i pyszne ciasteczka kakaowo waniliowe, których nikt Wam nie odmówi. Są szybkie w wykonaniu i a pretekstu do ich wykonania nie musicie szukać daleko, jak to ciasto idealne są do podjadania w ciągu dnia. Dodatek skrobi pszennej dodaje im lekkość i pogłębia smak, polecam.
Składniki
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka skrobi pszennej
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 torebka proszku do pieczenia
4 łyżki ciemnego kakao
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Mieszamy w misce jajka, cukier puder, masło, skrobię, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy.
Stopniowo dodając mąkę zagniatamy ciasto, na końcu dzieląc je na pół.
Do jednej połówki ciasta dosypujemy kakao i dokładnie zagniatamy z ciastem.
Obie części ciasta odkładamy na 15 minut do lodówki.
Z obu mas ciasteczkowych odrywamy średnie lub małe kulki i łączymy razem wykonując koliste ruchy rękami.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Po włożeniu blachy do piekarnika nagrzanego do 200*C zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy około 15-20 minut . Studzimy na kratce.
jakie śliczne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, przepis zapisany a i bloga z chęcią będę obserwować:)) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńHipnotyczne ;-D
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie i przepysznie. Śliczne są :)
OdpowiedzUsuńAle piękne :)
OdpowiedzUsuńale ładne, przydałyby mi się teraz do kawy:)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie, nie mogę się na nie napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńcudne!
OdpowiedzUsuńJedna torebka proszku do pieczenia czy jedna łyżeczka?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, mała torebka. U mnie 16 g
Usuń