niedziela, 31 sierpnia 2014

Ciasto malinowe z jabłkami


Wcale nie mogę się pogodzić z końcem lata, brakiem takiej owocowej różnorodności i większej ilości słońca. Jednak wciąż możemy pichcić różne pyszności, które wywołają uśmiech na naszych oraz naszych bliskich twarzach.  
Do tego ciasta możemy wykorzystać wszystkie letnie owoce, a w zimie równie pyszne jabłka. Jest bardzo wilgotne, ma gęstą konsystencję i niesamowity zapach oraz wspaniały smak, całość dopełnia odrobina chrupkiej kruszonki na wierzchu. 



Składniki - blaszka 30x10 cm (lub odrobinę mniejsza)
160 g mąki
60 g mielonych migdałów
65 g cukru 
120 g masła
120 ml letniego mleka
2 jajka,
1 bardzo dojrzały banan, rozgnieciony 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon i cukier waniliowy – wedle upodobań 
szczypta soli
skórka otarta z 1 średniej cytryny 
2-3 średnie jabłka, pokrojone w kostkę
około 200 g malin 
Kruszonka:
40 g mąki
45 g zimnego masła
35 g płatków owsianych 
35 g cukru
szczypta cynamonu


Piekarnik nagrzewamy do 200*C, a formę wykładamy pergaminem.  

W misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon, skórkę z cytryny i sól. 
W kolejnej misce miksujemy razem masło, jajka, puree z banana i dolewamy mleko 

Mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko dobrze mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone jabłka i połowę malin, po czym delikatnie mieszamy całość przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do formy, a na wierzchu rozrzucamy pozostałe maliny. 
W małej misce mieszamy składniki na kruszonkę, do momentu, aż zaczną powstawać wyraźne grudki. 
Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i wstawiamy do pieca. 
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200*C.  



Jedz polskie jabłka Lato w pełni! Jabłka wolności Dzień polskiej żywności 2014

5 komentarzy :

Printfriendly