W ostatnim jabłkowym szale odnajduje się idealnie. Jest tak wiele sposobów by je przygotować i tak wiele pysznych dań z ich dodatkami, że aż szkoda nie skorzystać. Ten przepis idealnie wpisuje się już w bądź co bądź, prawie jesienną aurę.
Szarlotkowe cupcakes to bogactwo smaku i cudownego aromatu. Ciasto jest delikatne i mięciutkie, jeśli dysponujecie odrobiną marcepanu dodacie mu również świetnego aromatu migdałów. Z kolei krem z dodatkiem ciasteczek i cynamonu w połączeniu z jabłkami tworzy wręcz idealną całość, a nasza ręka szybko maszeruje po kolejną babeczkę.
Składniki - 12 sztuk
1 łyżeczka cynamonu
2 jabłka
3 łyżki płatków migdałów – lub więcej
Ciasto:
2 jajka
100 g cukru,
100 ml mleka
60 ml oleju np. rzepakowego
20 g masła
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g marcepanu – warto dodać jeśli macie ‘pod ręką’
Krem:
150 ml śmietany kremówki
100 g serka śmietankowego
kilka pokruszonych ciastek zbożowych
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru pudru
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę oraz mieszamy z migdałami i cynamonem.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy mleko, olej oraz dodajemy masło.
Powoli dodajemy suche składniki oraz kawałki marcepanu i dokładnie miksujemy składniki na wolnych obrotach.
Ciasto wlewamy do papilotek i pieczemy w 180*C przez około 20 minut.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę, dodajemy serem śmietankowy, cynamon i przyprawę do piernika, dokładnie pokruszone ciasteczka oraz cukier puder dosładzając do smaku. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dekorujemy wystudzone cupcakes.
Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentują, do tego zdjęcia super! :)
OdpowiedzUsuńPrezentuja sie hiper-smakowicie!
OdpowiedzUsuń:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
po prostu przeurocze!
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentują! <3
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuń