sobota, 30 sierpnia 2014

Brioche z kawałkami czekolady


Potraficie polepszyć swoje samopoczucie dobrym jedzeniem? Ta bułka będzie z pewnością źródłem mnóstwa dobrych emocji. Zarówno wyjęta prosto z pieca, z wciąż topiącą się czekoladą, jak i już wystudzona. Brioche to francuska bułeczka, pieczona często ze złączonych ze sobą kulek, warkoczy czy klasycznych bochenków.  Wykorzystałam do wypieku mleko owsiane i mam wrażenie, że jest bardziej napowietrzone oraz miękkie niż na mleku krowim. A na zdjęciach dwie różne drożdżówki, jedna z formy, a druga z blachy, gdyż ta pierwsza za szybko znikła;) 
Idealna na śniadanie, wyjątkowo puszysta i pachnąca, polecam.  



Składniki: 
130 ml mleka owsianego (lub krowiego)
350 g mąki jasnej 
1 jajko, roztrzepane 
15 g świeżych drożdży  lub 7g suszonych 
1 łyżeczka soli 
40 g masła 
30g cukru 
120 - 170 g posiekanej ciemnej czekolady – wedle smaku 
cukier gruboziarnisty do posypania 


Świeże drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, jeśli używamy suszonych pomijamy ten krok. W misce bądź na płaskiej powierzchni roboczej wyrabiamy ciasto: 
Mieszamy mąkę, cukier, drożdże oraz sól. Dodajemy jajko i w przypadku suchych drożdży mleko. Miksujemy bądź zagniatamy do otrzymania gładkiej masy (5 minut mikserem lub 8 minut ręcznie). Dodajemy miękkie masło i kontynuujemy zagniatanie (5 minut mikserem lub 10 minut ręcznie). Gładkie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.  
Po tym czasie leciutko rozciągamy na kształt prostokąta, posypujemy posiekaną czekoladą i składamy na sobie kilka razy. Zaokrąglamy, aby powstał gładki, jednolity kształt. 
Ciasto układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 40 minut. Pilnujemy aby blacha nie stała w przeciągu. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. 
Ciasto posypujemy grubym cukrem i pieczemy około 15-18 minut. 






Lato w pełni!

4 komentarze :

  1. fajny, łatwy przepis. chyba dziś wypróbuje! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglada :) Moze zrobie w niedziele by w poniedzialek smacznie zaczac nowy rok szkolny :D

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny wpis! ;)))

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly