Delikatna, słodka rolada, lecz ze szczyptą zdrowych składników, dzięki czemu do jej fanów mogą dołączyć osoby unikające dużych ilości białego cukru i tłuszczu. Ciasto jest puszyste, a smak marchewki wcale nie dominuje, nadzienie z twarogu ma delikatny, waniliowy smak. Całość dopełnia sos karmelowy i karmelizowane migdały.
Składniki:
Ciasto:
4 sztuki średniej marchewki
1 pomarańcza
3 łyżki mąki – pszennej lub owsianej
3 łyżki skrobi kukurydzianej
3 jajka
90 g cukru pudru
szczypta soli
30 g masła
Sos karmelowy:
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka śmietanki 22%
Karmelizowane migdały:
migdały – garść
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
Nadzienie:
300 g sera (u mnie zawartości tłuszczu 9 %)
1 łyżka cukru pudru (do smaku)
½ łyżeczki wanilii
Piekarnik nagrzewamy do 180*C
Blachę wykładamy papierem do pieczenia
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Pomarańcze obieramy dokładnie oczyszczamy ze skórek. Marchew i pomarańczę łączymy razem.
Masło rozgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy marchew i dusimy koło 15 minut na średnim ogniu. Odstawiam do przestygnięcia.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z cukrem na kogel mogel.
Wymieszane żółtka dodajemy do przesianej mąki ze skrobią. Łączymy z marchewką.
Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto wylewamy na przygotowaną formę i równomiernie rozkładamy na jej kształt.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 180*C.
Syrop karmelowy
W małym garnku rozpuszczamy szklankę cukru na średnim ogniu. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlewamy wrzącą śmietankę. Gotujemy 2-3 minuty.
Karmelizowane migdały
W rondelku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy migdały i posypujemy szczyptą soli. Mieszamy chwilę i studzimy. ¾ migdałów drobno siekamy, a resztę zostawimy do dekoracji.
Wlać nakrętki i smażyć na średnim ogniu. Orzechy w karmelu posypać trochę soli i ostudzić. Zostaw kilka orzechów do dekoracji, resztę drobno posiekane.
Nadzienie
Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę.
Upieczone ciasto nawilżamy sosem karmelowym na całej powierzchni. Posypujemy posiekanymi migdały, a na wierzch rozkładamy nadzienie serowe – zostawiając z jednego dłuższego boku kawałek bez nadzienia.
Delikatnie zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Ozdabiamy pozostałymi migdałami i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Prezentuje się naprawdę cudownie! Bardzo ciekawa jestem jej smaku :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i pewnie miało niesamowity smak - zapisuję do ulubionych i na pewno wypróbuję przepis!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dodaję do obserwowanych :)
www.kararinaa.pl