Za oknem mróz, więc polecam z rana ciepłe, rozgrzewające i pyszne śniadanie. Wariacji na temat owsianki może być wiele, a ja przedstawiam wersję z mandarynką i figą, do której możecie poza tym dorzucić co tylko chcecie.
Jeśli jesteście fanami owsianek, zdecydowanie polecam.
Składniki – 1 porcja
6 łyżek płatków owsianych
¾ - 1 szklanka płynu (woda, mleko, lub pół na pół)
3-4 kostki posiekanej w kostkę gorzkiej czekolady
2 łyżki grubo posiekanych orzechów
½ łyżeczki cynamonu, imbiru, ekstraktu waniliowego
1-2 goździki
szczypta soli
mandarynki - ilość wedle gustu
mandarynki - ilość wedle gustu
Do podania:
figi – świeże lub suszone
wiórki lub płatki kokosa
Płatki owsiane gotujemy z mlekiem/wodą na średnim gazie. Kiedy zaczną wrzeć dodajemy z grubsza pokrojoną mandarynkę, orzechy, cynamon, wanilię, goździki, imbir i połowę posiekanej czekolady. Gotujemy, aż owsianka wchłonie płyn i uzyska odpowiednią konsystencję.
Wyłączamy ogień, dodajemy sól i mieszamy.
Podajemy z płatkami kokosowymi, figami i resztą czekolady.
to jedna z moich ulubionych zimowych owsianek, niezastąpione świąteczne smaki :)
OdpowiedzUsuńgenialna ta owsianka, a ostatnio gdy spróbowałam figi od razu się w nich zakochałam :)
OdpowiedzUsuńjejciu jaka smakowita!!! muszę zrobić :) zapraszam do mnie:)
OdpowiedzUsuń