środa, 10 grudnia 2014

Owsianka mandarynkowa z figami


Za oknem mróz, więc polecam z rana ciepłe, rozgrzewające i pyszne śniadanie. Wariacji na temat owsianki może być wiele, a ja przedstawiam wersję z mandarynką i figą, do której możecie poza tym dorzucić co tylko chcecie. 
Jeśli jesteście fanami owsianek, zdecydowanie polecam. 


Składniki – 1 porcja
6 łyżek płatków owsianych
¾ - 1 szklanka płynu (woda, mleko, lub pół na pół)
3-4 kostki posiekanej w kostkę gorzkiej czekolady
2 łyżki grubo posiekanych orzechów
½ łyżeczki cynamonu, imbiru, ekstraktu waniliowego
1-2 goździki
szczypta soli
mandarynki - ilość wedle gustu 
Do podania:
figi – świeże lub suszone
wiórki lub płatki kokosa 



Płatki owsiane gotujemy z mlekiem/wodą na średnim gazie. Kiedy zaczną wrzeć dodajemy z grubsza pokrojoną mandarynkę, orzechy, cynamon, wanilię, goździki, imbir i połowę posiekanej czekolady. Gotujemy, aż owsianka wchłonie płyn i uzyska odpowiednią konsystencję. 
Wyłączamy ogień, dodajemy sól i mieszamy. 
Podajemy z płatkami kokosowymi, figami i resztą czekolady.




Lekkie Święta Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Niski IG czyli świadome odżywianie

3 komentarze :

  1. to jedna z moich ulubionych zimowych owsianek, niezastąpione świąteczne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialna ta owsianka, a ostatnio gdy spróbowałam figi od razu się w nich zakochałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jejciu jaka smakowita!!! muszę zrobić :) zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly