piątek, 21 listopada 2014

Cynamonowe ciastka z melasą


Ciasteczka pełne świątecznego nastroju. Kosztując ich z zewnątrz poczujecie chrupiące drobinki cukru, a w środku znajdziecie aromatyczne, miękkie ciasto. Są pełne Bożonarodzeniowych przypraw, dzięki czemu mogą być idealnym słodkim upominkiem. 
Jedynym nowym składnikiem jest dodatek melasy, której zakup zdecydowanie polecam. Jest naturalnym cukrem, ciemnobrązowym, gęstym, słodkim syropem -  To właśnie swojemu kolorowi zawdzięcza nazwę „czarne złoto”. Z powodzeniem zastąpi cukier – przede wszystkim jest od niego znacznie zdrowsza.



Składniki:
310 g mąki
150g masła 
200 g cukru 
1 jajko 
100g melasy 
1 łyżeczka cynamonu
½  łyżeczki ubitych goździków, imbiru
¼ łyżeczki soli, gałki muszkatołowej 
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
1, łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: 
cukier
szczypta cynamonu 




Piekarnik rozgrzewamy do 170-175*C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy jajko i ucieramy do połączenia składników.  
Dodajemy melasę, po czym dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, wraz z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. 
Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko obtaczamy w wymieszanym cukrze z cynamonem. 
Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce pomiędzy. 
Pieczemy przez 10-12 minut, aż ciasteczka urosną i lekko się zarumienią. Nie powinny być nadmiernie wysuszone, a miękkie w środku – bardzo ważne jeśli chcemy uzyskać miękkie w środku ciastka. 
Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę do zupełnego ostudzenia. 

Przechowujemy w szczelnym pojemniku z kawałkiem chleba lub jabłka, aby pozostały miękkie w środku. 




Prezenty na Mikołajki Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Eko Ciasta i Eko Desery Świąteczne słodkości! Smaczna Jesień

12 komentarzy :

  1. Jutro (a właściwie dzisiaj, tylko później - a może właśnie wcześniej...?) upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w akcji :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają ekstra. :) Czy melasę można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, myślę, że spokojnie taką samą ilością płynnego miodu, golden syropu, jeśli posiadasz. Będą wtedy ciut jaśniejsze i będą różnić się lekko aromatem, ale wciąż będą pyszne, próbowałam ;)

      Usuń
  4. Wyglądają cudownie! Aż chce się je jeść!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, boskie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam melasę z trzciny cukrowej, czarną, pyszną, smakuje jak przypalony cukier.Schowałam ja głęboko, bo kusi ogromnie.
    Zrobię te ciasteczka na święta. Przepis wspaniały, nieskomplikowany, więc zrobię tuż przed świętami.
    Dziękuję.:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly