W Polsce coraz bardziej popularne stają się ciastkarnie ze słodkimi, bardzo obficie polukrowanymi cynamonowymi buchtami, oblepione milionem dodatków na wierzchu. Tymczasem ja proponuje przyrządzenie ich od podstaw w domu.
Zwarte i bardzo puszyste ciasto drożdżowe z cynamonowym nadzieniem i kremowym lukrem z dodatkiem śmietankowego serka na wierzchu. Smakują wyśmienicie i jestem pewna, że również znajdą wielu swoich fanów. Wedle preferencji i wieku rozpływają się w ustach podane na ciepło w towarzystwie szklanki mleka, filiżanki herbaty czy kawy.
Składniki - 12 sztuk
Ciasto:
125 ml mleka
100 g masła + 3-4 łyżki roztopionego
125 ml ciepłej wody
30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych
1 jajko
2 żółtka
50 g cukru,
¼ łyżeczka soli
około 650 g mąki
Nadzienie:
150 g cukru (najlepiej brązowego)
3 łyżki mielonego cynamonu
2-3 szczypty soli
Lukier:
240 g serka śmietankowego
120 g cukru pudru
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona z 1 laski
W garnuszku podgrzewamy na średnim ogniu mleko i pokrojone na drobniejsze kawałki masło. Podgrzewamy, aż masło się roztopi i odstawiamy do przestudzenia. (przelewając do dużej miski ostygnie szybciej)
W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie drożdże. Dodajemy cukier, jajko, żółtka i sól, a następnie mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Wlewamy przestudzone mleko z masłem i ponownie mieszamy.
Dodajemy ¾ przesianej mąki i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i zagniatamy jednolite miękkie ciasto. Aby ciasto nie kleiło się tak do rąk polecam nasmarować ręce lekko olejem roślinnym.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów aby ciasto podwoiło swoją objętość. W zależności od warunków może to zająć od 30 minut do godziny.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie oraz lukier.
W miseczce mieszamy brązowy cukier, cynamon i sól.
W misce miksera umieszczamy wszystkie składniki na lukier. Ubijamy mikserem, aż powstanie jednolita konsystencja i wkładamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta około 30 x 40 cm. Pędzelkiem smarujemy roztopionym masłem, a na wierzchu rozkładamy równomiernie nadzieniem pozostawiając wolne 1,5 i 3 cm od brzegów – jak na zdjęciu.
Ciasto zwijamy ‘od siebie’ w rulon, a następnie dzielimy na około 12 równych części. Buchty możemy upiec blisko siebie, tak aby się zrosły lub oddzielnie, na dużej blasze z piekarnika. Umieszczamy je w natłuszczonej formie i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika od razu smarujemy lukrem i podajemy do stołu. Smacznego.
Mmmm, ślimaczki cynamonowe i z taką ilością kremowego lukru muszą nieziemsko smakować! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie :) Robiłam kiedyś podobne i były pyszne.
OdpowiedzUsuńjakie cudne i ta warstwa lukru :)
OdpowiedzUsuńna buchtę z porcją takiego lukru na pewno bym się skusiła, wyglądają bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń