Clafoutis to
francuski pieczony deser z czereśniami, które zwykle jemy surowe, lecz w tym
wypadku warto zrobić wyjątek. Ciasto jest bardzo wyjątkowe – delikatne, lekko
przypominające w smaku flan tj. pudding. Jest proste i łatwe w przygotowaniu,
wystarczy połączyć i zapiec składniki.
Poza sezonem czereśniowym możemy również użyć wiśni, jagód, malin, moreli czy
śliwek.
Clafoutis zwykle jest podawane lekko ciepłe, lecz jest równie pyszne na zimno,
oprószone cukrem pudrem i posypane podprażonymi migdałami.
Składniki - 4
formy 250 ml
2 jajka
1 żółtko
50 g mąki
180 ml śmietany kremówki
180 ml mleka
70 g cukru brązowego, można zastąpić białym
¼ łyżeczki soli
4 łyżki mąki migdałowej, płatków migdałów
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 2 łyżki amaretto / cherry brandy -
opcjonalnie
400 g wiśni, bez pestek
masła do posmarowania formy
cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 190*C.
Formy smarujemy lekko tłuszczem i odstawiamy na bok.
W misie miksera umieszczamy jajka wraz z żółtkiem, cukier, mleko i kremówkę,
przesianą mąkę oraz sól. Całość miksujemy przez kilka minut, by masa była
napowietrzona. Na końcu dodajemy migdały alkohol lub ekstrakt migdałowy i lekko
mieszamy łyżką czy szpatułką.
Na dnie form układamy równomiernie czereśnie i zalewamy rzadkim ciastem.
Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy około 30minut,
aż uzyskają piękny brązowy kolor.
Przed podaniem posypujemy koniecznie cukrem pudrem, ale możemy również użyć
podprażonych migdałów, smacznego.
bardzo pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się twój blog! :)
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Bardzo dziękuję i chętnie zajrzę szukając nowych inspiracji ;)
UsuńPozdrawiam gorąco ;)
Robiłam również Clafoutis (przepis A. Starmach) 2 tygodnie temu i jest w akcji. Zapraszam do obejrzenia posta " Czereśnie w cieście" na www.drinkeatlive.blogspot.com . Pozdrawiam;))
OdpowiedzUsuń