wtorek, 1 lipca 2014

Czereśniowe Clafoutis


Clafoutis  to francuski pieczony deser z czereśniami, które zwykle jemy surowe, lecz w tym wypadku warto zrobić wyjątek. Ciasto jest bardzo wyjątkowe – delikatne, lekko przypominające w smaku flan tj. pudding. Jest proste i łatwe w przygotowaniu, wystarczy połączyć i zapiec składniki. 
Poza sezonem czereśniowym możemy również użyć wiśni, jagód, malin, moreli czy śliwek. 
Clafoutis zwykle jest podawane lekko ciepłe, lecz jest równie pyszne na zimno, oprószone cukrem pudrem i posypane podprażonymi migdałami.



Składniki - 4 formy  250 ml
2 jajka 
1 żółtko 
50 g mąki 
180 ml ​​śmietany kremówki
180 ml ​​mleka 
70 g cukru brązowego, można zastąpić białym
¼ łyżeczki soli
4 łyżki mąki migdałowej, płatków migdałów
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 2 łyżki amaretto / cherry brandy - opcjonalnie
400 g wiśni, bez pestek
masła do posmarowania formy 
cukier puder do posypania





Piekarnik nagrzewamy do 190*C. 
Formy smarujemy lekko tłuszczem i odstawiamy na bok. 

W misie miksera umieszczamy jajka wraz z żółtkiem, cukier, mleko i kremówkę, przesianą mąkę oraz sól. Całość miksujemy przez kilka minut, by masa była napowietrzona. Na końcu dodajemy migdały alkohol lub ekstrakt migdałowy i lekko mieszamy łyżką czy szpatułką. 

Na dnie form układamy równomiernie czereśnie i zalewamy rzadkim ciastem. 
Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy około 30minut, aż uzyskają piękny brązowy kolor. 
Przed podaniem posypujemy koniecznie cukrem pudrem, ale możemy również użyć podprażonych migdałów, smacznego. 





Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

4 komentarze :

  1. Bardzo podoba mi się twój blog! :)

    Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i chętnie zajrzę szukając nowych inspiracji ;)
      Pozdrawiam gorąco ;)

      Usuń
  2. Robiłam również Clafoutis (przepis A. Starmach) 2 tygodnie temu i jest w akcji. Zapraszam do obejrzenia posta " Czereśnie w cieście" na www.drinkeatlive.blogspot.com . Pozdrawiam;))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly