Wilgotne ciasto jogurtowe z pysznymi, soczystymi brzoskwiniami. Ciasto zachowuje swoją miękkość i świeżość, jest gęste, lecz lekkie jednocześnie. Owoce nie rozpadają się, a w połączeniu z migdałami nadają świetny smak i aromat, polecam.
Składniki – tortownica 26 cm
220 g miękkiego masła
220 – 250 gr cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 jajka
1 łyżeczka pasty z wanilii, bądź ekstraktu
kilka kropli esencji migdałowej
500 g pokrojonych brzoskwiń
50 gr płatków migdałów
Piekarnik nagrzewamy do 170*C.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, a następnie wanilię, połowę przesianej mąki, mleko, połowę jogurtu i dokładnie miksujemy.
Dodajemy resztę przesianej mąki, aromat migdałowy i resztę jogurtu mieszając składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodajemy posiekane z średnio – grubą kostkę brzoskwinie i łączymy składniki łopatką.
Masę wlewamy do formy i posypujemy migdałami. Pieczemy przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka w temperaturze 170*C. W razie potrzeby tj. mocnego zarumienienia migdałów mimo nie gotowego ciasta blachę przykrywamy folią aluminiową.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy, smacznego.
Ależ ono smakowicie wygląda! Porywam jeden kawałek!
OdpowiedzUsuńWspaniałe i pyszne ,piekłam je niedawno.
OdpowiedzUsuńMniam, musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń👍👍👍👍😜😜😍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż