wtorek, 4 marca 2014

Jogurtowe pancakes z jagodami i syropem

 

Myślę, że mogę zdecydowanie uznać je za jedne z najlepszych jakie zrobiłam.
Grube i złociste pancakes z niewiarygodnie puszystym środkiem i chrupiącymi krawędziami.
Jednocześnie lekkie, pełne witamin i białka (12 g)  - idealny start na śniadanie.
Do tego fantastyczny syrop z dodatkiem truskawek.
Wspaniałym i praktycznym rozwiązaniem jest użycie mrożonych owoców.
Jagody możecie równie dobrze zamienić na czekoladę, a pancakes podać z masłem orzechowym.
Będą obłędne, obiecuje.

Składniki (2 porcje):
1 szklanka mąki (dowolnej, u mnie owsiana)
1 szklanka jogurtu greckiego light
2 jajka (całe lub same białka)
1 łyżeczka miodu lub inny słodzik
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki mleka
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

szklanka truskawek, posiekanych w plasterki
szklanka jagód/borówek amerykańskich
około 10 łyżek syropu klonowego lub miodu



W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. 
W oddzielnej misce ubijamy jogurt, jajka, słodzik, ekstrakt waniliowy i mleko do połączenia się składników. 
Mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. 
Ciasto będzie bardzo gęste, w dużej mierze zależy to od Waszego jogurtu. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę więcej mleka. 
Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 

Pancakes smażymy na nieprzywierającej patelni lub normalnej (pokrytej małą ilością tłuszczu). 
Wylewamy około ¼ szklanki ciasta na patelnię, lekko rozprowadzamy. 
Pancakes będzie gruby więc przerzucamy go na drugą stronę dopiero, kiedy pojawią się na całej jego powierzchni pęcherzyki. Odwracamy na drugą stronę i smażymy około 2 minuty na złoto brązowy kolor. 
Patelnie przecieramy ręcznikiem papierowym i powtarzamy czynność z resztą ciasta. 

W rondelku na średnim ogniu umieszczamy syrop/miód oraz truskawki. Kiedy całość zacznie wrzeć, gotujemy około 5 minut, aż truskawki zaczną się lekko rozpadać. 
Gorącym syropem polewamy pancakes. 
Smacznego! 




Lekkie desery bez piekarnika Kuchnia Ameryki Północnej Śniadanie mistrzów
Zużywamy zapasy przed wiosną

8 komentarzy :

  1. placki wyglądają znakomicie, jak dla mnie idealne są i chyba dziś coś podobnego zaserwuję na słodki obiad, dla odmiany, w końcu Pancake Day :)
    poza tym - super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale trafiłam! Zupełnie nie wiedziałam o Pancake Day, dziękuję bardzo i pozdrawiam!

      Usuń
  2. przecudne! zjadłabym takie na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kolejny wspaniały przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja sie wcale nie dziwię że najlepsze, jak smakowały tak jak wyglądają to ja nie śmiem zaprzeczać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mozna z jogurtem naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Chodzi tu głównie o konsystencję jogurtu, a jogurt grecki jest duże gęstszy.

      Usuń

Printfriendly