Myślę, że mogę zdecydowanie uznać je za jedne z najlepszych jakie zrobiłam.
Grube i złociste pancakes z niewiarygodnie puszystym środkiem i chrupiącymi krawędziami.
Jednocześnie lekkie, pełne witamin i białka (12 g) - idealny start na śniadanie.
Grube i złociste pancakes z niewiarygodnie puszystym środkiem i chrupiącymi krawędziami.
Jednocześnie lekkie, pełne witamin i białka (12 g) - idealny start na śniadanie.
Do tego fantastyczny syrop z dodatkiem truskawek.
Wspaniałym i praktycznym rozwiązaniem jest użycie mrożonych owoców.
Jagody możecie równie dobrze zamienić na czekoladę, a pancakes podać z masłem orzechowym.
Będą obłędne, obiecuje.
Wspaniałym i praktycznym rozwiązaniem jest użycie mrożonych owoców.
Jagody możecie równie dobrze zamienić na czekoladę, a pancakes podać z masłem orzechowym.
Będą obłędne, obiecuje.
Składniki (2 porcje):
1 szklanka mąki (dowolnej, u mnie owsiana)
1 szklanka jogurtu greckiego light
2 jajka (całe lub same białka)
1 łyżeczka miodu lub inny słodzik
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki mleka
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka truskawek, posiekanych w plasterki
szklanka jagód/borówek amerykańskich
około 10 łyżek syropu klonowego lub miodu
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.
W oddzielnej misce ubijamy jogurt, jajka, słodzik, ekstrakt waniliowy i mleko
do połączenia się składników.
Mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto będzie bardzo gęste, w dużej mierze zależy to od Waszego jogurtu.
W razie potrzeby możemy dodać odrobinę więcej mleka.
Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Pancakes smażymy na nieprzywierającej patelni lub normalnej (pokrytej małą
ilością tłuszczu).
Wylewamy około ¼ szklanki ciasta na patelnię, lekko rozprowadzamy.
Pancakes będzie gruby więc przerzucamy go na drugą stronę dopiero, kiedy
pojawią się na całej jego powierzchni pęcherzyki. Odwracamy na drugą stronę i
smażymy około 2 minuty na złoto brązowy kolor.
Patelnie przecieramy ręcznikiem papierowym i powtarzamy czynność z resztą
ciasta.
W rondelku na średnim ogniu umieszczamy syrop/miód oraz truskawki. Kiedy całość
zacznie wrzeć, gotujemy około 5 minut, aż truskawki zaczną się lekko rozpadać.
Gorącym syropem polewamy pancakes.
Smacznego!
placki wyglądają znakomicie, jak dla mnie idealne są i chyba dziś coś podobnego zaserwuję na słodki obiad, dla odmiany, w końcu Pancake Day :)
OdpowiedzUsuńpoza tym - super zdjęcia!
Ale trafiłam! Zupełnie nie wiedziałam o Pancake Day, dziękuję bardzo i pozdrawiam!
Usuńświetne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńprzecudne! zjadłabym takie na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńkolejny wspaniały przepis ;)
OdpowiedzUsuńja sie wcale nie dziwię że najlepsze, jak smakowały tak jak wyglądają to ja nie śmiem zaprzeczać:)
OdpowiedzUsuńmozna z jogurtem naturalnym?
OdpowiedzUsuńNiestety nie. Chodzi tu głównie o konsystencję jogurtu, a jogurt grecki jest duże gęstszy.
Usuń