Klasyczny ryż na mleku w trochę innym wydaniu. Można nawet
powiedzieć lekko orientalnym. Wreszcie ugotowany, mama przetestowała, no i wpadła po uszy. Więc teraz mogę go gotować
codziennie.
Smacznego;)
Składniki (1 porcja):
5 dużych łyżek ryżu ( około 60 g)
około 250 ml mleka
około 150 ml wody (można zastąpić większą ilością mleka)
Cukier/słodzik/miód - według uznania
1/3 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
1 strączek kardamonu (jego smak będzie delikatny, lecz charakterystyczny i
wyczuwalny, można jednak dodać więcej)
1 łyżka wiórków kokosowych (lub śmietanki kokosowej, świeżego kokosa)
Ziarenka wanilii (do smaku, opcjonalnie)
Dodatki do smaku (np. pistacje lub inne orzechy, daktyle, dżemy, jogurty, sosy
itp.)
Do małego garnka, na malutką moc gazu/palnika, wsypujemy ryż i zalewamy
mlekiem. Gotujemy około 5 minut(lub jeśli wcześniej płyn zdąży odparować),
mieszając od czasu do czasu.
Do ryżu dodajemy wszystkie przyprawy tj. cynamon, imbir, ziarenka (rozłupujemy
strączek) kardamonu, wanilię oraz wiórki kokosowe i wybrany słodzik.
Dodajemy wodę lub więcej mleka, najlepiej stopniowo. Ryż gotujemy aż będzie
miękki, cały czas mieszając by się nie przypalił.
Przekładamy do miseczki i jemy;) Jest tak pyszny, że nie potrzeba jakichkolwiek
dodatków, ale jeśli chcemy można wzbogacić jego smak.
Jeśli rano nie mamy czasu a chcemy mieć pyszne śniadanie, ryż
możemy przygotować wieczorem, a rano tylko go podgrzać w mikrofali. Po podgrzaniu warto dodać mleko/jogurt/maślankę
i wymieszać by nie był suchy. Podgrzewanie wcale mu nie odejmuje smaku;)
Najprawdziwszy indyjski kheer :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak słodki aromatyczny ryż na mleku :)
OdpowiedzUsuńAle kremowy <3
OdpowiedzUsuńAch, cudo :) Idealne comfort food na mroźne dni.
OdpowiedzUsuńmniam, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńUbóstwiam taki kremowy ryż... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń