Jako fanka wszytskiego co karmelowe, sosów tego typu próbowałam wiele. Ale to ten, własnej roboty jest moimzdaniem idealny. Ma głęboki smak karmelu, jest bardzo prosty do wykonania i wspaniale pasuje do... wszystkiego ;) Naleśników, lodów, ciastek, ciast, kanapek, deserów. Polecam!
Składniki (średni słoiczek):
150 g cukru
łyżeczka Cukru z nutą wanili i kardamonu (opcjonalnie) - firma Kamis
150 ml śmietanki 30%
ok 40 ml wody
ok 5 łyżek masła
szczypta soli/cynamonu, łyżka masła orzechowego - opcjonalnie
szczypta soli/cynamonu, łyżka masła orzechowego - opcjonalnie
W nie dużym garnuszku podgrzewamy cukier i masło do rozpuszczenia składników. Dodajemy śmietankę wraz z wodą. Cukier się skarmelizuje, ale po ponownym doprowadzeniu do wrzenia wszytsko się ładnie rozpuści. Miksturę gotujemy chwilę, stale mieszając. Przelewamy do słoiczka i gotowe ;)
Najlepiej przechowywać w lodówce, w razie konieczności podgrzewamy w mikrofalówce.
Najlepiej przechowywać w lodówce, w razie konieczności podgrzewamy w mikrofalówce.
Pycha *.* Aż się cała zaśliniłam ! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny aksamitny krem
OdpowiedzUsuńaaaa! rozkoszny. idealny do pancakes albo lodów...
OdpowiedzUsuńwygląda abcolutnie cudownie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć go do zrobienia szyszek z ryżu? :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, należy tylko zwrócić uwagę by był odrobinę gęstszy.
UsuńPozdrawiam;)
Pyszny przepis ;)
OdpowiedzUsuń