poniedziałek, 23 grudnia 2013

Domowy sos karmelowy


Jako fanka wszytskiego co karmelowe, sosów tego typu próbowałam wiele. Ale to ten, własnej roboty jest moimzdaniem idealny. Ma głęboki smak karmelu, jest bardzo prosty do wykonania i wspaniale pasuje do... wszystkiego ;) Naleśników, lodów, ciastek, ciast, kanapek, deserów. Polecam! 


Składniki (średni słoiczek):
150 g cukru
łyżeczka Cukru z nutą wanili i kardamonu (opcjonalnie) - firma Kamis
150 ml śmietanki 30%
ok 40 ml wody
ok 5 łyżek masła
szczypta soli/cynamonu, łyżka masła orzechowego - opcjonalnie


W nie dużym garnuszku podgrzewamy cukier i masło do rozpuszczenia składników. Dodajemy śmietankę wraz z wodą. Cukier się skarmelizuje, ale po ponownym doprowadzeniu do wrzenia wszytsko się ładnie rozpuści. Miksturę gotujemy chwilę, stale mieszając. Przelewamy do słoiczka i gotowe ;)

Najlepiej przechowywać w lodówce, w razie konieczności podgrzewamy w mikrofalówce. 



Wigilia 2013

8 komentarzy :

  1. Pycha *.* Aż się cała zaśliniłam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aaaa! rozkoszny. idealny do pancakes albo lodów...

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda abcolutnie cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć go do zrobienia szyszek z ryżu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, należy tylko zwrócić uwagę by był odrobinę gęstszy.
      Pozdrawiam;)

      Usuń

Printfriendly