niedziela, 3 listopada 2013

Błyskawiczne ciasto gryczane ze śliwkami


Mając 20minut czasu i brak chętnych na leżące na parapecie śliwki przyszedł pomysł na ciasto. Bo na ciasto każdy ma u mnie ochotę;) 
Tak więc powstało, błyskawicznie, przy pmocy widelca- pyszne, złote, pachnące i o wiele zdrowsze - dzięki mące gryczanej. Polecam.


Składniki (blaszka 25x25cm):
300g mąki gryczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru (np. drobnego ale nie koniecznie)
2 spore jajka
50 g miodu (można pominąć lub dodać trochę więcej cukru)
250 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
150 ml oleju ( np. słonecznikowego)
Dodatkowo: śliwki (około 1kg), lukier/cukier puder z cynamonem do ozdoby


Piekarnik nagrzewamy do 175*C.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce. 
Do większego naczynia wbijamy jajka, dodajemy miód, jogurt i olej. Wszystko mieszamy widelcem do połączenia. Wsypujemy suche składniki i ponownie mieszamy do połączenia.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę, wyrównujemy gęste ciasto i układamy gęsto przekrojone na pół śliwki (skórką do dołu), możemy też opruszyć cynamonem.

Pieczemy w temperaturze 175*C przez około 45minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, dekorujemy lukrem lub opruszamy cukrem pudrem.
 Polecam na ciepło ;)




Zdrowe słodkości Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013

7 komentarzy :

  1. coś czuję, że takie gryczane ciasto by mi posmakowało! tym bardziej, jak jest ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowe ciacho w pysznych smakach! lubię takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gryczane, ze śliwkami i ja wpsadłam po uszy!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciasta ze śliwkami <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można olej słonecznikowy zastąpić kokosowym bądź masłem?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly