Mając 20minut czasu i brak chętnych na leżące na parapecie
śliwki przyszedł pomysł na ciasto. Bo na ciasto każdy ma u mnie ochotę;)
Tak
więc powstało, błyskawicznie, przy pmocy widelca- pyszne, złote, pachnące i o wiele zdrowsze - dzięki mące gryczanej.
Polecam.
Składniki (blaszka
25x25cm):
300g mąki gryczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru (np. drobnego ale nie koniecznie)
2 spore jajka
50 g miodu (można pominąć lub dodać trochę więcej cukru)
250 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
150 ml oleju ( np. słonecznikowego)
Dodatkowo: śliwki (około 1kg), lukier/cukier puder z cynamonem do ozdoby
Piekarnik nagrzewamy do 175*C.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce.
Do większego naczynia wbijamy jajka, dodajemy miód, jogurt i olej. Wszystko mieszamy widelcem do połączenia. Wsypujemy suche składniki i ponownie mieszamy do połączenia.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę, wyrównujemy gęste ciasto i układamy gęsto przekrojone na pół śliwki (skórką do dołu), możemy też opruszyć cynamonem.
Pieczemy w temperaturze 175*C przez około 45minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, dekorujemy lukrem lub opruszamy cukrem pudrem.
Polecam na ciepło ;)
coś czuję, że takie gryczane ciasto by mi posmakowało! tym bardziej, jak jest ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńzdrowe ciacho w pysznych smakach! lubię takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńgryczane, ze śliwkami i ja wpsadłam po uszy!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta ze śliwkami <3
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńCzy można olej słonecznikowy zastąpić kokosowym bądź masłem?
OdpowiedzUsuń