Pyszny, letni i
uroczy deser.
Tradycyjne ciasto parzone, delikatny krem i słodka dekoracja - pięknie się prezentują (szczególnie z owocami) a smakują jeszcze lepiej, gorąco polecam!
Tradycyjne ciasto parzone, delikatny krem i słodka dekoracja - pięknie się prezentują (szczególnie z owocami) a smakują jeszcze lepiej, gorąco polecam!
Składniki (około 30 sztuk):
Ciasto:
4 nieduże jajka
1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła lub margaryny (lub pół na pół)
1 szklanka mąki pszennej (użyłam puszystej mąki pszennej Lubella)
Krem:
250 ml serka mascarpone
600 ml śmietany 36% (np. Piątnica)
Cukier puder/cukier waniliowy – według uznania
Opcjonalnie - kakao, aromaty, owoce
Do ozdoby: sezonowe owoce, czekolada, cukier puder
Piekarnik nagrzewamy
do 200*C.
W rondelku gotujemy
wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką,
ucierając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty
wygląd i odchodzi od garnka.
Pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia (inaczej ptysie nie urosną w piekarniku!).
Po tym czasie masę miksujemy z jajkami lub ucieramy drewnianą łyżką.
Pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia (inaczej ptysie nie urosną w piekarniku!).
Po tym czasie masę miksujemy z jajkami lub ucieramy drewnianą łyżką.
Ciasto wyciskamy na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pozostawiając około 2 cm odstępy) za
pomocą szprycy, rękawa cukierniczego lub łyżki.
Ptysie pieczemy około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy je na kratce i przecinamy na pół.
Ptysie pieczemy około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy je na kratce i przecinamy na pół.
W misce ubijamy na
sztywno śmietanę. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się kremu.
Dosładzamy do smaku i chwilę mieszamy.
Ptysie nadziewamy tuż
przed podaniem kremem za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego lub łyżki i
dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Naprawdę wyglądają uroczo:)
OdpowiedzUsuńAle jakoś za ptysiami nie przepadam
pycha, przepadam za ptysiami domowej roboty :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie urocze :)
OdpowiedzUsuńMilo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl
urocze.. bardzo! wyglądają przepysznie :) pięknie ci wyszły!
OdpowiedzUsuńPycha;P
OdpowiedzUsuń