niedziela, 4 sierpnia 2013

Urocze mini ptysie


Pyszny, letni i uroczy deser.
Tradycyjne ciasto parzone, delikatny krem i słodka dekoracja - pięknie się prezentują (szczególnie z owocami) a smakują jeszcze lepiej, gorąco polecam!


Składniki (około 30 sztuk):

Ciasto:

4 nieduże jajka
1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła lub margaryny (lub pół na pół)
1 szklanka mąki pszennej (użyłam puszystej mąki pszennej Lubella)
Krem:
250 ml serka mascarpone
600 ml śmietany 36% (np. Piątnica)
Cukier puder/cukier waniliowy  – według uznania
Opcjonalnie - kakao, aromaty, owoce
Do ozdoby: sezonowe owoce, czekolada, cukier puder



Piekarnik nagrzewamy do 200*C.

W rondelku gotujemy wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, ucierając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka.
Pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia (inaczej  ptysie nie urosną w piekarniku!).
Po tym czasie masę miksujemy z jajkami  lub ucieramy drewnianą łyżką.

Ciasto wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pozostawiając około 2 cm odstępy) za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego lub łyżki.

Ptysie pieczemy około 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika studzimy je na kratce i przecinamy na pół.


W misce ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się kremu. Dosładzamy do smaku i chwilę mieszamy.

Ptysie nadziewamy tuż przed podaniem kremem za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego lub łyżki i dekorujemy według uznania.

Smacznego!






Zielnik Kuchenny 2013
Z dziećmi i dla dzieci  Witamy Royal Baby Boy - Kuchnią Brytyjską

6 komentarzy :

  1. Naprawdę wyglądają uroczo:)
    Ale jakoś za ptysiami nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, przepadam za ptysiami domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiscie urocze :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. urocze.. bardzo! wyglądają przepysznie :) pięknie ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly