Niektórym pewnie ta propozycja śniadaniowa, która jest tak pyszna, że traktuje ją od tego momentu również jako deser, przypomni smaki dzieciństwa. Jeśli tak, to naprawdę warto do nich wrócić i powspominać chwilę, a najlepiej zrobić to zajadając się tymi pysznościami ;)
Składniki na jedną porcję:
Ryż (4 spore łyżki - około 50 g)
Mleko (około 350 ml)
Cukier/słodzik/miód - według uznania
Do podania: co kto lubi ;)
Konfitura ze skórki pomarańczowej
Gorzka czekolada
Cynamon
Ryż zalewamy połową naszego mleka i gotujemy na średnim
ogniu co chwilę mieszając, aż płyn odparuje.
Zmniejszamy gaz i uzupełniając systematycznie mleko oraz bardzo często (lub cały czas) mieszając aby nie przywarł,
gotujemy tak długo, aż ryż będzie mięciutki.
Jeśli chcemy możemy dosłodzić ryż przy dodawaniu ostatniej porcji mleka.
Ugotowany ryż przekładamy do miseczki, dekorujemy konfiturą, startymi wiórkami czekolady, posypujemy cynamonem i szybko jemy, pilnując aby nikt nam go nie ukradł, ponieważ ma obłędny smak oraz zapach roznoszący się po całym domu ;)
Konsystencję ma idealną, więc o smak się nie boję. Mam ochotę na taki pudding na kolację... ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) i faktycznie mi osobiście kojarzy się z dzieciństwem kiedy mamy właśnie taki ryż na mleku nam gotowała, ale częściej na podwieczorek.
OdpowiedzUsuńZapomniałam o ryżu na mleku!
OdpowiedzUsuńPycha;)
ryż na mleku zawsze kojarze z dziecinstwem , pyszny jest !
OdpowiedzUsuńdawno nie jadlam ryz na mleku :) przepis swietny :)
OdpowiedzUsuńmniam! przypomina mi deser, którym częstowano mnie ostatnio na nocy muzeów. Miałam wypróbować, a zapomniałam :) Dzięki za przypomnienie!
OdpowiedzUsuńHej, nominuję Cię do Liebster Award , więcej info tutaj:
OdpowiedzUsuńhttp://dietetkowo-przerobkowo.blogspot.com/2013/06/budyniowa-owsianka-z-gorzka-czekolada-i.html
oszaleć można widząc takie pyszne przepisy i zdjęcia :)) poproszę troszkę do domu:))))
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej minut gotowałaś ryż?
OdpowiedzUsuńdo 15 minut na malutkim ogniu, stale mieszając by się nie przypalił ;)
Usuń